IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските зимни курорти отчитат сериозен ръст в броя на туристите

Очертава се сезонът да продължи поне до средата на април, заяви вицепремиерът Мариана Николова

20:34 | 04.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на туризма</em></p>

Снимка: Министерство на туризма

Сериозен ръст на броя на туристите в зимните курорти през последната седмица отчитат от Министерството на туризма и представители на бранша. Ако няма влошаване на ситуацията с коронавируса, сезонът може да продължи до средата на април, смята вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова, която направи изненадваща проверка в Банско. 

50-процентовият спад в резервациите за зимна почивка е преодолян, а ръстът в Банско е впечатляващ, каза министър Николова. Близо 8000 са туристите в курорта само през последната седмица, като половината от тях са от Румъния. Има сериозен ръст и на гостите от Чехия, съобщава БНР.

"Имаме резервации, които отиват към 60%. Сезонът се очертава, с оглед метрологични условия, да продължи поне до средата до април. Имаме доста сериозна снежна покривка, имаме и доста гости, които са от балканските страни. За първи път в Банско имаме чешки туристи. От началото на годината имаме посещения от 803-ма чешки туристи. 62 са били за миналата година", заяви Николова.

Тя посочи, че за да  е докажем като безопасна дестинация, мерките трябва да се спазват и да бъдат дори още по-рестриктивни:

"Проверките до настоящия момент и във вътрешността на страната, и в курортите, показват, че бизнесът спазва мерките", споделя Николова.

Вицепремиерът коментира и настояването на хотелиерите влизащите в страната ни чужди туристи да се допускат и с антигенен тест, който е по-бърз и по-евтин.

„За туризма са много важни антигените с тестовете. Обмисля се възможността на граничните пунктове, които имат възможност, за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще обсъжда със здравните власти“, изтъкна още Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Идеално, тъкмо ще подобрим генофонда на короната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още