IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Америка се върна, дипломацията се върна

В първата си външнополитическа реч президентът на САЩ обяви манифест срещу автократичните системи и обеща подкрепа за Европа

08:02 | 05.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Джо Байдън присвива очи, както винаги прави, когато се опитва да подчертае някое от изреченията си. Заплита се тук-там, както често прави, когато изнася реч. И както обикновено, изглежда малко схванато - понякога дори малко объркано. И все пак: Първата външнополитическа реч на новия американски президент в Държавния департамент на САЩ беше богата на обширни послания.

Обръщайки се към руския си колега Владимир Путин, Байдън каза: „Съединените щати вече няма да гледат настрани, когато Русия трови своите граждани, намесва се в нашите избори или подбужда кибер войни“. Той предупреди и Си Дзинпин, китайския президент: „Повече няма да толерираме агресивните, изнудващи действия на Пекин“.  А по отношение на автократичната Саудитска Арабия президентът оттегли всякаква подкрепа за войната в Йемен.

САЩ отново щели да поемат по-силна лидерска роля в световната политика. „Америка се завърна. Дипломацията се завърна“, каза Байдън. Той искал да работи „рамо до рамо“ със съюзниците и да заеме по-решителна позиция срещу авторитарни държави като Китай и Русия. „Ще възстановя мускулите на демократичните съюзи, които атрофираха в продължение на години на пренебрегване и малтретиране", обяви Байдън, цитиран от Bloomberg.

Това е напълно нов тон, особено за Европа, която в продължение на четири години страда от агресивната и непредсказуема външна политика на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. А специално за Германия Байдън имаше готово помирително послание: За момента Байдън спира плановете, изготвени по нареждане на неговия предшественик за изтегляне на 12 000 американски войници от Германия. Байдън каза, че няма да има изтегляне на войски, докато не бъде завършен задълбочен преглед на проекта.

Тръмп обяви частичното изтегляне на американски войници от Германия миналия юни и оправда стъпката с ниските разходи за отбрана на партньора от НАТО Германия. Според решението една трета от 36 000 войници в Германия по това време трябва да се върнат в САЩ или да бъдат прехвърлени в други европейски страни от НАТО.

Забележителнота и наистина изненадваща е промяната на стратегията на правителството на САЩ за Близкия изток - да не подкрепя повече военните действия на саудитците в Йемен. Саудитска Арабия се смята за най-важния съюзник в региона от десетилетия. Преди всичко Тръмп беше ухажвал Мохамед бин Салман, също толкова автократичния и противоречив владетел. Новото послание от Вашингтон вероятно ще предизвика раздразнение в Рияд.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Байдън ще назначи нов специален пратеник, който да поеме „по-активна и ангажирана роля“ в дипломатическото уреждане на конфликта.

В най-бедната арабска държава военен съюз, воден от Саудитска Арабия, се бори от 2015 г. насам с бунтовниците Хути, които са подкрепени от Иран. Американските военни помогнаха с разузнавателна и логистична подкрепа. Тръмп одобри и продажби на оръжие за милиарди долари за Рияд. Войната потопи и без това страдащата бедна държава на Арабския полуостров в най-тежката хуманитарна криза в света. Сега дипломацията трябва да помогне за разрешаването на този конфликт. Байдън може да разчита и на подкрепата на европейците.

Сближаването на Байдън с ЕС се очакваше. Бившият вицепрезидент по времето на Барак Обама се смята за убеден трансатлантик. Винаги се е ангажирал с НАТО, която Тръмп открито атакуваше. А и на него винаги се гледаше като на организатор на интеграционния процес на Европейския съюз, чието разпадане Тръмп открито прокламираше. Байдън изрично похвали Германия като „един от най-близките ни приятели“.

Но въпреки цялата еуфория от новия тон от Вашингтон европейските дипломати също така са наясно, че американската външна политика - също като по времето на предшественика - ще се ръководи от вътрешния пазар. Много подходи на германската и европейската политика са силно противоречиви както сред демократите, така и сред републиканците: това се отнася за търговския излишък на Германия, това се отнася за ниските разходи за отбрана от гледна точка на Вашингтон, и това важи не на последно място за спорния газопровод „Северен поток 2“ в Балтийско море .

В края на речта си новият президент се обърна и към служителите в Държавния департамент. „Имам нужда от вас, вашия опит, ангажираност и критика“, каза президентът. „Само заедно можем да оформим добра и коректна външна политика“. Това също е нов тон - и би трябвало да бъде като балсам за министерството, което бившият президент смяташе за олицетворение на либералния елит във Вашингтон, който базата от привърженици на Тръмп толкова презира. Департамент, който Тръмп систематично поддържаше слаб, като просто не заемаше безброй свободни позиции. Сега броят на служителите в Държавния департамент отново ще се увеличи. А това също ще бъде необходимо: Защото дипломацията отново има значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Boo
преди 3 години
Тоя не е в час. И кога ли е бил. И диот. Дано скоро те разкарат дементирал ту луп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
".....спорния газопровод Северен поток 2 в Балтийско море"Какъв спорен газопровод го гони.....,демагогията продължава.....Европа решава за нейните предобивки,а не "световния" полицай в какъвто се изживява САЩ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
В първата си външнополитическа реч президентът на САЩ обяви манифест срещу автократичните системи .....-------------------------------------------------------------------------------ние манифести кога сме имали ехеее къде летиш ти може би, мавзолея Жо на фашливоизбраната Компартия да хои да дава пленуми в С.Корея там ги праят тия неща .... ако иска мое земе и другарите си от фейсбокклука с Цукерото и врабчо с Дорсито да им покажат с личен пример ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако това е така, то е въпреки Тръмп, а не заради Тръмп.Тръмп водеше изцяло анти ЕС политика, конфтонтация, заплахи, извиване на ръце и тн., поведение като с нежелан конкурент.Надявам се БайДън да върне старата приятелска и партньорска политика. Всъщност точно това ще се случи, както се очертава.Рижия китеник сбърка с 3 неща - Европа, Споразумението за климата и неглижирането на вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Европа била страдала при управлението на Тръмп? ЕС записа най доброто си развитие и укрепване точно при Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още