IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Westinghouse биха работили с руско оборудване за нов блок в Козлодуй

"Балкански поток" ще се изплати за 10 години, отбеляза енергийният министър

08:51 | 05.02.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Westinghouse би работила с руско оборудване за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. Но страната ни не се отказва от проекта за втора ядрена централа, допълни още тя.

Според Петкова България има нужда от нова ядрена енергия на фона на заявените от ЕС климатични цели. "Това е енергия, която се произвежда, без да бъдат генерирани никакви емисии", допълни тя.

Енергийният министър обясни още, че на този етап се прави анализ как да бъде реализиран проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) включва възможни две технологии за блока - руската ВВЕР - 1000 и американската АР 1000 (разработвана от Westinghouse). Затова е направена и оценката дали закупеното за АЕЦ "Белене" оборудване може да бъде ползвано в Козлодуй.

По думите на Петкова американската компания Westinghouse е съгласна да участва в проекта за нов блок в съществуващата ни централа със закупеното вече оборудване.

До края на юни ще бъде готов анализът за вариантите за новия блок в АЕЦ "Козлодуй". Окончателното решение за строежа ще бъде взето от Народното събрание.

Енергийният министър коментира и подписания в четвъртък (4 февруари) договор, по силата на който се прави анализ на безопасността за използване на алтернативно ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". За нея разнообразие на източниците на гориво ще доведе до конкуренция и по-добри цени. Договорът прави необратим процесът на диверсификацията на свежото ядрено гориво и в момента се подготвят поредица от анализи, свързани с безопасността.

А Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да одобри възможността да се използва алтернативното гориво.
България вече има реална диверсификация на природен газ и най-конкурентната цена на суровината спрямо съседните борси, заяви още Петкова.

Причината са предоговорените през миналата година условия по договора с "Газпром" и газът от Азербайджан, който в момента се получава по алтернативен път - през съществуващата входна точка "Кулата - Сидирокастро", докато не бъде реализиран IGB.

Енергийният министър отхвърли обвиненията за "заровени 3 млрд. лева" по проекта за "Балкански поток". Според нея очакваните приходи от проекта са 9 млрд. лева и инвестицията ще се изплати за 10 години. Инфраструктурата ще може да бъде използвана в следващите 45 години.

Петкова очаква до края на 2021 година да бъде построена и връзката с Гърция между Комотини и Стара Загора (IGB) и ще бъде въведена в търговска експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
предполагам ти по цял ден бачкаш в водород та си запознат ... :)))кажи го на немци, белгийци, испанци и португалци ...https://fuelcellsworks.com/news/europe-selects-the-consortium-led-by-caf-for-development-of-a-hydrogen-train-prototype/също на хамериканци и японци и корейци ... по света се търкалят бая коли на водородни клетки . гърмят и се палят като дизеловите ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мда ... повече от сериозно ... в света в момента се строят повече от 10 мащабни проекта за зелен водород . тези в експлоатация , захранващи отделни сгради и селища са сигурно стотици вече . тече стандартизация на всеки елемент от една мащабна бъдеща инфраструктура . има ли стандартизация , масовото производство на една колянова връзка или вентил или мембрана вече е "фасулска" работа . от там масовото му използване в строителството и инфраструктурата . ти и в момента можеш да си закупиш фотоволтаична инсталация , електролизер и водородна клетка за захранване . и това е на около 10% от цената на една къща в БГ ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
:)))то и ние уж сме към белият свет , ама виж съфорумниците си ги тегли към азията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Който има достъп до зелената печатница никога не губи.За да не изтрещи човечеството:1. Трябва да се гръмне долара!2. Да се зачистят бaлъците, вярващи в зелени хартийки с Холивудско покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Скъпо удоволствие - целва е чрез PRESSтитутките да фалират неудобните производители, т.е. хората, които не са към демонократическата партия.По целио бел свет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Има и "жълт" водород > АЕЦ бачка в ненатоварените часове за електролиза на водород.Имаше и още няколко цвята.Всичкото е глупост, що водорода е яка бомба.Питайте гръмналите Цепелини като за начало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Турски(Балкански) паток никога няма да се изплати, замо заради очакванията на теменужка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Едно допълнение към : " ... хората въвеждат нови водородни влакове , зелен водород от вятърна енергия ." Изпуснал си "бeлите" и би трябвало да е : "белите хора въвеждат.......".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Сериозно ли "зеления водород"? Или само да пишем нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
national power
преди 3 години
Стига с тия глупости водород.Ти работил ли си с водород и изобщо знаеш ли какви смеси образува с въздуха как се открива пропуск на водовод и как се отстранява.Пуснат ви някоя муха демократите от Брюксел и почвате като папагали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още