IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На каква възраст трябва да започва обучението по програмиране?

Децата правят изключително сложни програми с принос в науката, посочи проф. Красимир Манев, преподавател по информатика и математика

10:49 | 05.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има ли човек способността да разсъждава алгоритмично, да разбира формалния език и да го използва, той може да започне обучение по програмиране от всяка възраст. Колкото по-рано започне обаче, толкова по-напред ще стигне. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria световноизвестният преподавател по математика и информатика проф. Красимир Манев. Той е основател и президент на Европейската юношеска олимпиада по информатика.

Преподавателят разказа, че децата, с които започва да работи, са в четвърти и пети клас и те са много „запалени“. 
Според него много школи и курсове ориентират децата и ги провокират да разкрият таланта си.

“За човек, който се интересува и има съответната математическа нагласа, е възможно да започне да учи език за програмиране, с който работят професионалисти, от четвърти клас”, обясни преподавателят по информатика.

По думите му обучението на деца с визуални редактори може да започне още от първи клас.

“Има частни школи, които записват хора във всяка възраст. Може човек да се запише по-късно и вероятно някои хора успяват”, информира проф. Красимир Манев.

Той разказа за свои възпитаници, които работят в големи технологични гиганти, включително Google и Microsoft. Той посочи, че трудът има водеща роля.

"Необходим е колкото талант, толкова и работа", убеден е проф. Красимир Манев и потвърди, че реномето на българските програмисти в световен мащаб е много високо, но съветва да  продължи обучението в тази посока, за да се задържи на това ниво.

Преподавателят напомни, че нивата на програмиране са много, но за написването на интелигентни програми са необходими повече човешки качества и интелект.

"Децата правят изключително сложни програми, които създават кодове, които са с принос в науката“, разкри той.

Какво се изучава в дискретната математика? Какво има общо има в техниката на етюдите в музиката и информатиката? Ще има ли тази година олимпиада за юноши, която трябва да се проведе в Грузия?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Глупости на търкалета, децата нямат принос към науката в сферата на програмирането. Ако световно-неизвестния динозавър от точно толкова неизвестния НБУ е получил директива от индустрията в Ишлеметия да популяризира обучението на роби от детска възраст, би трябвало да се засрами. Противопоказно е за едно дете да го насадим през компютъра от ранна възраст, че и да му възлагаме задачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още