IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранен поддръжник на BioNTech ще плати дивидент от 600 млн. евро на инвеститорите

Фондът за рисков капитал MIG, ориентиран към науките за живота, е подкрепил и предишната компания на Угур Шахин и Йозлем Туречи

15:38 | 05.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Един от най-ранните поддръжници на германската биотехнологична компания BioNTech ще плати дивидент от 600 млн. евро на собствените си инвеститори, след като продаде по-голямата част от своя дял в разработчика на ваксината за Covid-19 с нетна възвръщаемост от 4500%, пише FT.

Базираният в Мюнхен фонд за рисков капитал MIG ще изплати средствата след първоначална инвестиция от малко над 13 млн. евро в BioNTech, стартиращата компания, основана от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Туречи през 2008 г.

BioNTech, която първоначално се фокусира върху разработването на терапии за онкологични заболявания, е натрупала 425 млн. евро загуби от основаването си допреди да започне проекта за ваксина за коронавируса през февруари 2020 г., показват регулаторни документи.

Успехът на ваксината, разработена съвместно с Pfizer, обръща играта за компанията. След пускането на акциите на BioNTech за търговия на нюйоркската борса Nasdaq през 2019 г. цената им скача с почти 650%, а пазарната стойност на компанията вече е по-голяма от стойността на Deutsche Bank, котирана на Dax.

MIG притежаваше почти 6% от компанията след листването ѝ. Фондът продаде близо 11 млн. акции след началото на пандемията, като запази дял от под 1%.

Бенефициенти от продажбата ще са хиляди германски и австрийски инвеститори на дребно, които са вложили средно по около 20 хил. евро във фонда за науки за живота и дълбоки технологии на MIG, който държеше дяла в BioNTech.

Германската компания още не е разкрила какви са приходите ѝ от ваксината срещу коронавируса, но партньорът ѝ Pfizer заяви, че очаква продажби на стойност 15 млрд. долара тази година, което може да донесе на групата печалба в размер на около 4 млрд. долара.

Двете компании влязоха в партньорство през март миналата година, а BioNTech има отделен договор за доставка на ваксината в Китай.

MIG казва, че инвеститорите в BioNTech ще получат близо 340 млн. евро от фонда тази година в допълнение към плащането за 260 млн. евро през 2020 г.

Фондът, ориентиран към инвестициите в науките за живота, е подкрепил и първата компания на Шахин и Туречи - Ganymed, която е продадена на Astellas през 2016 г. за 1,4 млрд. долара.

Към днешна дата MIG е инвестирал около 580 млн. евро в повече от 40 компании, а дивидентът от BioNTech представлява най-голямото разпределение за акционерите в историята на компанията. Фондът наблюдава силен ръст на продуктите му в последните месеци.

Междувременно конкурентната германска биотехнологична компания CureVac съобщи, че е събрала над 517 млн. долара чрез предлагане на акции. Базираната в Тюбинген компания разработва ваксини за Covid-19 с фармацевтичните групи Bayer и GSK и подписа договор за доставка на 400 млн. дози за ЕС.

CureVac, подкрепена от основателя на SAP Дитмар Хоп, стана публична компания в Ню Йорк миналия август, след като германското правителство инвестира 300 млн. евро, за да предотврати попадането ѝ в чужди ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още