IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Няма възможност за доставка на американски реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Водени са разговори с американски компании в мандата, даден от правителството на БЕХ, да се потърси начин за реализирането на проекта за VІІ блок

14:45 | 05.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: Investor.bg</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Няма възможност да бъде доставен реактор АР 1000 за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Тя уточни, че са водени разговори с американски компании в мандата, даден от правителството на БЕХ, да се потърси начин за реализирането на проекта за VІІ блок в съществуващата ни централа.

По тази причина е било анализирано има ли техническа възможност закупеното за АЕЦ "Белене" оборудване да се използва в Козлодуй.

Енергийният министър припомни, че в Оценката за въздействие на околната среда за новата мощност в АЕЦ "Козлодуй" са описани възможните технологии, които могат да бъдат използвани. Сред тях са руският реактор ВВЕР - 1000 и разработката на Westinghouse AP 1000.

Това развитие на нещата не спира проекта за АЕЦ "Белене", смята Теменужка Петкова. Тя беше категорична, че крайното решение ще бъде на Народното събрание, а целта е да бъде намерен най-добрият начин за развитието на енергетиката у нас.

В интегрирания план "Климат Енергетика", разработен от няколко министерства, е записано, че страната ни ще има нужда от 2 гигавата нови базови ядрени мощности до 2050 година. Това е включено и в проекта за Енергийна стратегия.

2 гигавата обаче са два блока и с появата на проекта за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" се появиха въпроси дали това не означава зачеркване на АЕЦ "Белене".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
България може да произвежда по 1000 тона чист водород на час с вода от Дунава и ток от АЕЦ Козлодуй и Белене, и да го продава по 10 долара чисто на килограм. Тоест, да прави печалба по 10 млн. долара на час или по 87,6 Млрд. Долара на година ( БВП-то ни е 70 млрд.)Търсенето миналата година беше 65 милиона тона, цената- 14 долара на кг.Отделно търсенето на Кислород беше към 400 млн. тона.Толкова ще им се услади на чиновниците, че ще построят още десет АЕЦ-а по Дунава.https://bgsprint.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Т. Петкова: Няма възможност за доставка на американски реактор в АЕЦ "Козлодуй" КАКВА МЪКА !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още