IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните концерни стават зелени в помощ на планетата, но и да спестят пари

Друга причина е впечатляващото поскъпване на акциите на Tesla, като пазарната оценка на компанията надминава тази на 12-те най-големи производителя взети заедно

13:51 | 13.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ian Forsyth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Почти всички големи производители на автомобили се насочват към електрификация на своето портфолио – като тяхната цел е както да подкрепят глобалните усилия за опазване на околната среда и справянето с климатичните промени, така и да ограничат своите разходи.

Германският концерн Volkswagen планира да пусне около 70 изцяло електрически модела до 2030 г. и вече е изпреварил Tesla при продажбите на електрически превозни средства на много европейски пазари. Американската General Motors (GM) заяви миналия месец, че се стреми да продава единствено автомобили с нулеви емисии до 2035 г.

В момента всеки голям автомобилен производител се е ангажирал с разработването на автомобили с нулеви емисии.

Съществува основателна причина за тази радикална промяна: електромобилите са не само ключови за спазването на по-строгите екологични разпоредби, но и са много по-евтини за производство от конвенционалните автомобили. 

Електрическите превозни средства идват с няколко присъщи предимства по отношение на разходите - нямат двигател с вътрешно горене, разполагат с много по-малко части и изискват много по-малко труд при сглобяването си.

Ford изчислява, че за сглобяване на един електромобил ще са необходими 30% по-малко часове труд, отколкото за традиционна бензинова кола.

Появата на платформите допълнително улеснява производството, тъй като те служат като база за изграждането на различни електрически модели.

Понастоящем GM използва над 500 различни комбинации от силови агрегати за гамата си от традиционни автомобили. В същото време за всички електромобили, които се очаква да се появяват през следващите години от заводите на концерна, ще са необходими не повече от двадесет платформи.

„Електромобилите са по-лесни за изграждане и по-рентабилни“, споделя Адам Джонас, анализатор в Morgan Stanley.

По-ниските разходи за сглобяване при електромобилите всъщност не остават голям избор на концерните, освен да се насочат към производството на такъв тип превозни средства, смята Даниел Айвс, технологичен анализатор в Wedbush Securities

И докато се очаква разходите за изграждане на електромобили да продължат да намаляват, тези за сглобяването на конвенционални автомобили вероятно ще се увеличат поради трудностите при спазването на по-строгите регулации относно емисиите.

Единственото нещо, което все още не позволява на електромобилите да бъдат по-евтини от петролните аналози, са някои компоненти, като батериите.

Но и тук разходите падат, като цените на батериите са намалели с около 85% през последните 20 години.

Очаква се разходите да продължат да намаляват, тъй като производството на батерии става по-ефективно и търсенето им нараства. Лидерът в сегмента на електромобилите Tesla заяви миналата есен, че разглежда намаляването на разходите за батерии с 56% на база киловатчас през следващите няколко години.

„Технологията на батериите става много по-рентабилна. Ще продължи да се подобрява", смята Брет Смит, директор „Технологии“ в Центъра за автомобилни изследвания.

Според Айвс другият фактор, който тласка традиционните автомобилни концерни да се насочат към по-екологичните продукти, е огромното увеличение на цената на акциите на Tesla. Въпреки че компанията на Илон Мъск успя да продаде едва 500 000 електромобила през 2020 г., малка част от общо 70-те млн. превозни средства, които пазарите изтъргуваха през изминалата година, акциите ѝ успяха да поскъпнат със 743% за това време, като пазарната стойност на концерна надминава тази на 12-те автомобилни производителя с най-голям пазарен дял в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Аз мисля да построим един Храм "Света Тесла" в центъра и да го отпразнуваме с тържествена литургия където ще бъде ръкоположен иконостаса на Светий Йеромонах Мъск Преподобний мъченик за планетата ..... Защото Дизела е Светотатсво чада мои, сам Дявола слезе на земята и се всели в него .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
А , не го помня къде беше, аз принципно много не обръщам внимание на такива проучвания, забелязал съм,че при тях резултата зависи най -вече от това кое лоби ги поръчва.Истината ще се разбере когато нещата навлязат в реалността, другото са догадки и презумпции,които обикновено зависят от това кой как ги прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
виж тук ... има 80стр методология , данни , анализи ...https://***.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-carsтук пък е малко по-популярно описано ...https://theconversation.com/clean-green-machines-the-truth-about-electric-vehicle-emissions-122619и тук също е полесно смилаемо ...https://***.rac.co.uk/drive/advice/emissions/are-electric-cars-actually-worse-for-the-environment/дай да видим ти какво си чел и разбрал ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Съществува основателна причина за тази радикална промяна: електромобилите са не само ключови за спазването на по-строгите екологични разпоредби, но и са много по-евтини за производство от конвенционалните автомобили."Това не е вярно. Ако беше така ЕВ щеше да е 98% от пазара, а не 2%.Ако са по евтини за производство няма да са с по-скъпи крайни цени.Вярно е че по лесно се сглобяват, защото имат по малко части, но частите им са по скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Автомобилните концерни стават зелени в помощ на планетата, но и да спестят пари Ай, зелената истерия набира скорост!Ъм сопрете се малко ве ора, коронобесието още лети!Ше си строшите главите нейде, а *** айде холан!, ваши са си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Електрическите коли действително са по -лесни за производство и много по-лесни за поддръжка, а ако батериите наистина поевтинеят с още 50% , може и наистина да се окажат и достатъчно евтини и по-рентабилни за производителите.Но въпросът доколко са по-екологични май все още остава според и дискусионен.Съвсем наскоро четох анализ, според който, като се вземе предвид изкл енергоемкото извличане и пречистване на литий , както и сериозния проблем, който ще се появи след време с утилизацията и рециклирането на изхабените пакети батерии, екологичността на електромобилите никак не изглежда несъмнена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...впечатляващото поскъпване на акциите на Tesla, като пазарната оценка на компанията надминава тази на 12-те най-големи производителя взети заедно..."ако това беше наполовина поне истинско твърдение , то всяка трета кола по света трябваше да е тесла .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Вечная энергия. Замкнутый ядерный топливный циклhttps://youtu.be/OD1llGKxlOI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още