IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как известните личности намират все по-голямо място в бордовете на директорите

Опра Уинфри, Серина Уилямс и Шакил О'Нийл са само част от примерите

12:22 | 07.02.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Успешната кариера на поп звездата Сиара Уилсън премина по познат път – първо няколко хита, след това собствена марка парфюм и собствена модна линия. Сега носителката на „Грами“ заема пост, който става все по-популярен сред предриемачески насочените известни личности – корпоративен директор, пише Wall Street Journal.

Обявеното преди дни назначение на Уилсън в борда на сиатълската компания за маркетингови технологии Amperity е поредният пример за популярна личност, която попада в заседателната зала. Тя също така се присъедини към борда на Bright Lights Acquisition, компания за придобивания със специална цел, фокусирана върху развлеченията, спорта и потребителските брандове, която стана публична миналия месец.

От тенис звездата Серина Уилямс до Опра Уинфри и баскетболната легенда Шакил О‘Нийл, все повече компании привличат спортисти, хора от развлекателния бизнес и други известни личности в своите бордове, твърдят експерти по корпоративно управление. Привличането им може да донесе ценен поглед над културните тенденции и потребителското поведение, коментират някои изпълнителни директори, като същевременно се създава повече шум около марката сред по-младите потребители. Често такива назначения носят различна експертиза и повече етническо разнообразие в бордовете – нещо, което компаниите търсят и са под натиск от страна на инвеститорите, а понякога и от страна на регулаторите, да работят повече в тази посока. (В Калифорния например има нов закон, който изисква по-голямо разнообразие в бордовете на публичните компании).

Когато главният изпълнителен директор на Amperity Кабир Шахани обмисля да привлече Сиара, която е дългогодишен негов приятел, в борда на частната компания, той пита един от бизнес контактите си: „Лудост ли е това?“. Бордът включва корпоративни ветерани като главния изпълнителен директор на Starbucks Кевин Джонсън и други директори, които са изградили компании или са развили технологии.

Шахани твърди, че компанията има нужда от някой, който познава добре културните тенденции – важна експертиза за бизнес, който продава маркетингови инструменти на други фирми. Някои членове на борда са заинтригувани от избора, други са несигурни. „Беше микс от „може да е готино“ и „не съм сигурен“, коментира той.

Настроението се променя, след като бордът се среща с Уилсън през Zoom и научава за подхода ѝ към проекти и музикални премиери. „Тя е продуктът“, казва Шахани. „Мозъкът ѝ работи като този на най-добрите в света на маркетинга“.

Компаниите отдавна търсят атлети и други популярни фигури за членове на борда, включително лица като Дийпак Чопра (Men’s Wearhouse Inc.) или Били Джийн Кинг (Philip Morris). Славата може да донесе и репутационни рискове. В началото на 90-те години О. Джей Симпсън служи в няколко борда, включително този на Infinity Broadcasting Corp., където е част от одитната комисия. Той се оттегля от тези роли през 1994 г., след като е обвинен в убийството на бившата си съпруга и на приятел.

Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Западното образование отдавна не образова, то учи само как да правиш впечатление.За това на куухите ллейки им требат известни мутри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
България е на едно от челните места в Европа, по жени на ръководни позиции. Не бих казал, че имаме нужда от измислените проблеми на западните държави. В момента, когато цветът на кожата и патката, определят, какви работници да наемаш, значи компанията ти тръгва надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
там те стяга корделата , нали ... като стара вече лесбосана лелка , щото "белите хетеросексуални работещи мъже " ама въобще не се интересуват от такива отрови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
и също така да напомнят на белите хетеросексуални работещи мъже , че не са доминиращи по расов и/или полов признак ... :)))както доста хора приемат , че им е по право ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Имам познати от българска компания, които имат някакви БЛМ глупости, сигурен съм, че всичките 1000 черни в България, имат нужда от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
не е случайно ... опитват се да амбицират повече хора от различни етноси ... :)))забелязвам далечна алюзия с дежурните коментари на импа ... или си въобразявам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
А случайно ли е, че всички от изброените, са черни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още