IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентски протести показват провала на Ердоган да спечели Поколението Z

Все повече млади турци обмислят да напуснат страната, показват допитвания

11:27 | 12.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Турската студентка Азеля Челик работи до късно през нощта, правейки записки по молекулярна биология, след това спи няколко часа и отива в университета – не за да присъства на лекции, а за да подкрепи протести, които според нея са от много важно значение за оформяне бъдещето на страната ú, пише Ройтерс.

Челик е една от стотиците в престижния Босфорски университет в Истанбул, които протестират от един месец срещу назначаването на ректор на университета от президента Реджеп Ердоган – ход, който студентите смятат за недемократичен.

Демонстрациите в университета, който гледа към Босфора от европейската страна на града, се разраснаха миналата седмица, след като протестиращи излязоха на улиците и на други места в града и в столицата Анкара.

Макар и по-малки от протестите, които обхванаха Турция преди осем години, демонстрациите отправят предизвикателство към властите от седмици и показват ключово препятствие пред надеждите на Ердоган да продължи управлението си към трето десетилетие на следващите избори – недоволните млади турци, които смятат, че той няма какво да предложи.

Полицията е задължала над 600 души от 4 януари насам, а правителството отправи остри критики към протестиращите, определяйки ги като терористи.

Жители в редица квартали на Истанбул дават шумната си подкрепа за студентите, като удрят тенджери и тигани от балконите си в 21 ч. САЩ изразиха загриженост заради арестите и осъдиха използвания език от официални представители срещу демонстрантите.

„Организираме арт изложби, наши приятели медитират пред сградата (на ректората), а ни наричат терористи“, казва 25-годишната Челик.

Протестите срещу ректора са за „правото да можем… да имаме думата за бъдещето на страната“, допълва тя, говорейки пред кампуса, където миналия месец бяха издигнати барикади и изпратени сили за борба с безредиците.

„Те искат само да учим, да наведем глави и да не казваме нищо за бъдещето на страната. Но това няма да стане“, категорична е Челик.

В петък Ердоган заяви, че е избрал ректора от списък с девет имена, предложен от представители в областта на образованието, процес, през който е преминавал два пъти преди това.

Поколението Z не знае

Ердоган заяви, че няма да има повторение на националните протести през 2013 г., когато стотици хиляди хора организираха походи в Истанбул и други градове в рамките на най-голямото народно недоволство срещу тогавашния премиер.

Но след близо две десетилетия на власт, защитавайки ислямските ценности и религиозното образование, насочено към подрастващото „набожно поколение“ турци, президентът признава, че не всички възприемат посланието му.

Родените след средата на 90-те години на миналия век, или Поколението Z в Турция, които нямат много спомени от възкачването на Ердоган на власт през 2003 г., не ценят постиженията на партията му, заяви президентът миналата седмица. Това е предизвикателство за изборите, които трябва да се състоят през 2023 г.

„Трудно ни е да покажем на тези, които не са живели в стара Турция, на нашите младежи, които не са преживели тези проблеми…, значението на придобивките на Турция“, заяви Ердоган в парламента, посочвайки огромните постижения в здравеопазването и инфраструктурата.

„Поколението Z не знае в какво състояние бяха пациентите в нашите държавни болници, когато (опозицията) беше на власт“, допълни той.

Няколко последователни допитвания показаха постепенно ерозиране на подкрепата за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, отчасти заради забавянето на икономиката през последните три години след 15-годишен бум и растеж от 5% на година. Това направи ПСР зависима от съюз с националистите за парламентарно мнозинство.

Критици твърдят, че смазването на противниците на властта след опита за преврат през 2016 г. е заглушило недоволството, като над 90% от медиите са контролирани от правителството или от негови бизнес съюзници, а нови регулации поставят потенциални ограничения пред социалните мрежи.

Челик и други студенти казват, че заобикалят турските медии за научаването на новините. Младите хора „вече не смятат информацията, която получават от телевизиите и традиционните медии, за коректна“, отбелязва тя.

Кемал Озкираз, основател и президент на социологическия институт Avrasya, казва пред Ройтерс, че правителството губи връзка с младежите и едва около една трета от близо пет милиона нови избиратели, които ще се сдобият с право на глас през 2023 г., ще подкрепят ПСР.

Озкираз цитира допитване от миналия месец въз основа на интервюта лице в лице с над 5 хил. души в около 25 града в Турция. „Докато младите очакват обещания, надежди и мечти за бъдещето, ПСР им обещава миналото“, отбелязва той.

Високопоставен представител на ПСР казва, че допитването, според което младите избиратели клонят към други партии на следващите избори, не е реалистично и не взема предвид добрите възможности, които управлението на Ердоган е донесло.

„Нашият дълг като политици е да завладеем умовете им, да им покажем реалността. Правим всичко възможно да поддържаме надеждите им живи“, допълва той.

Бъдеще другаде

Все повече млади хора, които стават все по-разочаровани, обмислят заминаване в чужбина, казва Озкираз, като се позовава на допитване сред 8 хил. души през септември. То е показало, че 76 на сто от хората на възраст между 18 и 29 години искат да емигрират.

Корчан Якшъ, който има магистърска степен от Босфорския университет, смята да се установи в Канада тази година. „През последните пет-десет години тази страна ме накара да разбера, че не ú принадлежа. Не мога да си представя да живея в Турция в дългосрочен план, нито пък мога да мечтая за бъдеще тук“, споделя 29-годишният младеж, който принадлежи към ЛГБТ общността.

Най-големият фактор за него е бил „дискриминационната и насилствена реторика, използвана постоянно от политиците в Турция в усилията им да маргинализират“ него и хората като него.

ПСР смята ЛГБТ общността за заплаха за семейните ценности, които обединяват обществото.

Според официални данни броят на хората, които са емигрирали от Турция през 2019 г., е нараснал с 2% спрямо предходната до 330 хил. души. Над 40 на сто от заминалите за чужбина са били на възраст между 20 и 34 години.
Властите твърдят, че броят на заминаващите турци е компенсиран значително от други 677 хил. души, които се установяват в Турция.

Челик, която е студентка по биология, казва, че също обмисля да напусне Турция, тъй като според нея правителствата на ПСР са разрушили училищната система, помогнала ú да влезе в един от най-престижните университети в страната въпреки скромния си произход.

Посочвайки промени в образователната система и учебна програма, включително решението от 2017 г. за премахване на еволюцията от часовете в училище, тя казва, че сега това изглежда глупаво, след като правителството предупреждава хората за еволюиращите щамове на COVID-19.

„Виждаме какво прави коронавирусът с нас, те говорят за мутации. Аз казвам: значи еволюцията не съществува, така ли?“, посочва тя.

Като жена и представителка на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансексуалните и интерсексуалните Турция също не е безопасно място за нея, смята Челик.

„Единственото място, където се чувствах в безопасност, беше това училище“, казва тя, имайки предвид Босфорския университет. „Не можете да си представите колко сме разстроени да го виждаме по този начин…, обграден от барикади навсякъде“, допълва Челик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
AGD
преди 3 години
Не е нужно да се акцентира...това още повече ги отделя...и в това е проблема...ако сме еднакви, значи е това и няма нужда от акценти за каквото и да е :)Много на дребно станаха нещата... не усещате ли?Човек казал, че жените говорили много...и хоп...Смешно е но нещата ще са такива занапред... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Какво значение има сексуалната ориентация? хайде излезте вече от тея средновековни разбирания...че чак пък и статията не стояла тежко...Можеше и да не споменат, че интервюираните са от ЛГБТ обществото, но така се акцентира върху още един аспект от това защо младите искат промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Кой млад нормален човек ще иска да живее в ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
статията щеше да има по голяма тежест ако поне един (не искам много) от интервюираните беше хетеросексуален... сега кво направихте? реклама на ердоган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Това не е от вчера не е и от днес....още преди 10 години имах познати турци, които учиха медицина във Варна...казаха, че никога няма да се върнат в Турция въпреки натиска на родителите им. Не са религиозни, не чувстват страната като майка, предпочитаха да останат в България и да работят за минимална заплата, въпреки че бяха богати наследници, само и само да избягат от режима наложен там (уредени бракове, уредено професионално развитие по семейни бизнеси и т.н.) ... младите искат да имат свободата да избират как да живеят живота си, а не да са ограничени от религиозни, патриархални ценности които ги скопяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още