IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се изправя пред трудни политически решения заради случая Навални

Под въпрос са перспективите пред бъдещата управленска коалиция заради твърдата позиция на Зелените срещу "Северен поток 2"

18:20 | 12.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отравянето и затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални засили проекта „Северен поток 2“ в политическата програма на Германия. Това създаде сериозен проблем за вероятния наследник на Ангела Меркел и поставя под въпрос перспективите за формирането на жизнеспособно коалиционно правителство след изборите през септември, пише Ройтерс в свой анализ.

Новият лидер на Християндемократическия съюз на Меркел – Армин Лашет, който би бил и най-вероятният канцлер, твърдо подкрепя „Северен поток 2“, но неговите потенциални партньори от Зелените са категорично против.

Случаят с Навални стимулира Зелените да настояват все повече за спиране на строителството на проекта. Следващият канцлер ще трябва да се бори и с опозицията на САЩ и съмненията в редица европейски държави.

Навални беше осъден на 3 и ½ години затвор, след като московски съд постанови, че е нарушил условната си присъда. Опозиционерът беше арестуван на 17 януари след завръщането си в Русия от Германия, където се лекува и възстановява от отравянето с нервен агент.

Осъждането му подтикна лидера на Зелените Аналена Бербок да притисне правителството на Меркел да се откаже от политически натоварения проект за газопровод. „Ще настояваме усилено за това сега и в бъдеще“, коментира Бербок пред телевизионния оператор ZDF в отговор на въпрос дали проектът не може да продължи с нейната партия в германското правителство.

Строежът на "Северен поток 2" спря през декември 2019 г. заради заплахата за санкции от САЩ и оттеглянето на компанията Allseas, полагаща тръбите. Работата беше възстановена едва в края на 2020 година. В момента корабът "Фортуна" строи "Северен поток 2" в датските териториални води. Повече от 90% от проекта е завършен и той официално трябва да стартира по-късно тази година.

Зад съпротивата на Зелените стои тежестта на мнението на САЩ и много хора в Европа. Тръбопроводът може да бъде торпилиран и от Дания и Норвегия, другите големи играчи в Балтийско море, заради евентуалната му безопасност.

Омид Нурипур, говорител на Зелените по въпросите на външните работи, коментира пред Ройтерс, че „Северен поток 2“ е "залог срещу опазването на климата, разделителен проблем за Европейския съюз, ужасен залог за енергийната ни сигурност".

Аферата Навални накара Зелените да засилят опозицията си срещу проекта. „Новичок, арестът на опозиционния лидер, 3300 ареста за един ден, масирано полицейско насилие - нищо от това не отслабва нашата позиция (срещу) "Северен поток 2", казва Нурипур.

Лашет обаче посочи в интервю за Ройтерс, че "Северен поток 2" е от съществено значение за осигуряване на енергийната сигурност на Германия. Той заявява, че не смята, че тръбопроводът ще бъде непреодолима пречка за всякакви коалиционни преговори.

"Мисля, че консенсусът със Зелените например е възможен", допълни той

Вътрешнопартийни спорове

Все по-раздробеният политически пейзаж на Германия означава, че коалиция от консервативния алианс на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз със Зелените е най-вероятният сценарий след изборите през септември, когато Меркел ще се оттегли от канцлерския пост след общо 4 мандата.

„Като се има предвид, че новият канцлер ще трябва да отдели много енергия за вътрешнопартийните спорове и коалиционната политика, шансовете за преизпълнение (по отношение на дипломацията) са ниски, поне в краткосрочен план“, казва Наз Масраф от консултантската компания за политическия риск Eurasia.

"На международната сцена ще изгрее една Германия, която ще е насочена повече към вътрешните си проблеми. Меркел много ще ни липсва", допълва тя.

Усложнявайки дипломатическото предизвикателство за Берлин, френският министър по европейските въпроси Клеман Бон коментира, че Франция е призовала Германия да се откаже „Северен поток 2“, особено след масовите арести на привърженици на Навални.

Според германски дипломати Бон изразява собствената си гледна точка, а не на френското правителство, а позицията на Берлин във всеки случай остава непроменена. Това мнение беше потвърдено няколко дни по-късно, когато френският президент Еманюел Макрон заяви, че след първоначални известни колебания Франция е "абсолютно солидарна" с Германия по темата за газопровода. 

Германия и Русия казват, че „Северен поток 2“ е просто търговски проект. Вашингтон отдавна твърди, че тръбопроводът ще увеличи опасно руския лост на влияние над Европа. Новият президент на САЩ Джо Байдън смята, че това е „лоша сделка за Европа“.

Депутатите от Европейския парламент (ЕП) също приеха резолюция миналия месец, в която призовават блока да спре проекта в отговор на затварянето на Навални.

Тъй като толкова много сили са насочени срещу тръбопровода, в Берлин вече усилено се говори, че той никога няма да бъде завършен и ще си остане само на няколко километра от сушата или поне никога няма да заработи, ако строителството му приключи.

„Може би процесът срещу Навални най-накрая дава възможност на Германия да изгради сила от слабост и да преосмисли позицията си за газопровода“, коментират от Зелените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
весниците тъй ли казват ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Германия се изправя пред трудни политически решения заради случая Навални Споко ве, нея да го утрепят! Прибран е на топло. Няма какво повече да му стане. Споко! Един шнапс, една реч на баба Меркелица и ще ви мине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
От къф зор, в моя регион 80% вече идва от солар и вятърни централи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хем сърби , хем боли ... ами на дърва и въглища ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още