IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Време е Байдън да се върне в ядрената сделка

Техеран е готов да се върне към ангажиментите си от споразумението, чак когато Вашингтон се откаже от санкциите

18:00 | 06.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Министърът на външните работи на Иран призова Вашингтон да действа бързо и да се върне към ядреното споразумение, като посочи, че законодателството, прието от парламента, принуждава правителството да засили ядрената си позиция, ако санкциите на САЩ не бъдат облекчени до 21 февруари, предава Ройтерс.

Мохамад Джавад Зариф коментира и изборите в Иран през юни. По думите му, ако бъде избран хардлайнер, това може допълнително да застраши сделката.

„Времето на американците изтича, както заради законопроекта, така и заради изборната атмосфера, която ще последва след Иранската Нова година“, коментира Зариф в интервю за вестник Hamshahri, публикувано днес.

Новата година в Иран започва на 21 март.

През декември парламентът, доминиран от хардлайнери, прие закон, който даде двумесечен срок за облекчаване на санкциите.

Администрацията на президента Джо Байдън проучва начините за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г., която Иран подписа с големите световни сили, но на която досегашният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп обърна гръб през 2018 г., възстановявайки санкциите.

Иран отвърна като наруши условията на споразумението. Миналия месец страната възобнови обогатяването на уран до 20% в подземната си атомна централа Fordow – ниво, постигнато преди сделката.

Байдън твърди, че ако Техеран се върне към стриктното спазване на пакта, Вашингтон ще последва примера и ще използва това като трамплин към по-широко споразумение, което може да ограничи ракетната разработка и регионалните дейности на Иран.

Техеран обаче настоява Вашингтон да облекчи санкциите, преди Иран да се върне към спазването на условията. Освен това отхвърли преговорите за по-широките въпроси, свързани със сигурността.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди въпроса за Иран в петък в рамките на виртуална среща с колегите си от Франция, Великобритания и Германия, докато групата преценява как да съживи сделката.

„Колкото повече отлага Америка, толкова повече ще загуби... Ще се окаже, че администрацията на Байдън не иска да се освободи от лошото наследство на Тръмп“, коментира Зариф в интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Тръмп що се отказа от сделката?Що трябваше да върне/деблокира едни накякви си100 - 150 милиарда долара.К'во му плащаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Ако САЩ се върнат към сделката и Иран почне да продава свободно петрол, това ще закопае цените на суровината за дълги години напред. От това ще загубят най вече Русия и Саудитска Арабия и донякъде САЩ. Американците не са единствения проблем на иранците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още