IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Австрия: ЕС да не застрашава "Северен поток 2" заради Навални

Двете страни смятат, че газопроводът и изпращането в затвора на руския опозиционер Алексей Навални не трябва да се обвързват

11:32 | 07.02.21 г. 3
<p>
	Германският министър на икономиката Петер Алтмайер.&nbsp;<em>Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви в интервю за германския вестник Bild am Sonntag, че реакцията на Германия към отравянето на руския опозиционер Алексей Навални не трябва да бъде обвързвана със строителството на газопровода „Северен поток“ 2.

„Бизнес отношенията и бизнес проектите, които съществуват от десетилетия, са едно нещо, а сериозните нарушения на човешки права и нашите реакции към тях са съвсем друго“, посочи Алтмайер.

В петък германският канцлер Ангела Меркел също предупреди да не се обвързват двата въпроса. Това се случва, след  като Русия изгони германски и други европейски дипломати, като ги обвини, че са участвали в „незаконни“ протести срещу хвърлянето на Навални в затвора.

Алтмайер заяви пред изданието, че участващите страни трябва да продължат строителството на газопровода.

„Северен поток 2“ ще удвои доставките на руски природен газ за Германия. САЩ и редица други страни членки на ЕС като Полша се противопоставят на проекта, твърдейки, че той ще засили германската зависимост от Русия за газови доставки. Строителството на газопровода е почти на финалната права.

Американският президент Джо Байдън определи проекта като „лоша сделка за Европа“ и се очаква администрацията му да наложи допълнителни санкции на компаниите, опериращи газопровода, пише Deutsche Welle.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц също заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ е „в интересите на много страни от Европейския съюз“ и блокът не бива да застрашава проекта заради противопоставянето му на изпращането в затвора на Навални.

„Приветствам факта, че германското правителство продължава да се придържа към „Северен поток 2“, заяви Курц в интервю за вестник Welt am Sonntag, публикувано в събота. „Това е европейски проект. Ако някой си мисли, че той е в интерес само на Русия, греши“, допълни Курц.

Германия, Австрия и други европейски страни ще се възползват от завършването на „Северен поток 2“, смята австрийският канцлер и го определи като „много положителен проект“. ЕС ще бъде в опасност от отслабване на позициите му, ако се противопостави на газопровода сега, категоричен е Курц. Но блокът трябва също така да защитава интересите на Украйна, която смята, че ще загуби заради намаляването на газовите потоци, допълни той.

Меркел и френският президент Еманюел Макрон обещаха в петък да загърбят различията заради газопровода преди разговори с американския президент Джо Байдън, като заявиха, че ще работят заедно за по-единна европейска енергийна стратегия и ще говорят на един глас за „Северен поток 2“, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Защо *** мисли руският народ за стaдо? Мyжиците са наясно за какво става дума : " Сколько можно СП-2 мусолить? Конечно, рано или поздно, но достороят. Конечно не будет работать на 100% мощьности. Единственный вопрос на какую 15%-25%-50%. Деньги списать, как невозвратные. Компенсировать за счет повышения цен для внутреннего потребителя.Народ заплатит, никуда не денется. Не сбегут."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Nemezanimavai
преди 3 години
Зелка,това не е за твоята глава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
килимчето започва да им се изплъзва из под краката ... на всички фенове на тръбната газ бих препоръчал да се запознаят с резултатите от търговете за капацитет на всички ликвидни терминали за втечнен газ в ЕС ... :)))мдаа ... интересни времена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още