IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа обръща гръб на Китай за срещата на върха

Румъния и балтийските страни възнамеряват да участват само с представители на по-ниски нива

08:47 | 08.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последната засега среща беше в Дубровник. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Последната засега среща беше в Дубровник. Снимка: ЕРА

Планираната за вторник среща на върха на 17 страни от Централна и Източна Европа с Китай може да се превърне в сериозен удар по имиджа на Пекин. Както научи от дипломатически кръгове Handelsblatt, Румъния и балтийските страни възнамеряват да участват само с представители на по-ниски нива. А при това тази година се очаква участие да вземе и държавният и партиен глава на Китай Си Дзинпин.

Пекин учреди формата 17+1, за да увеличи влиянието си върху страни като Полша, Чехия, Унгария, Сърбия и Гърция, като същевременно заобиколи ЕС. Последната среща в този формат се състоя през пролетта на 2019 г. в Дубровник, Хърватия. Срещата на върха, планирана за пролетта на 2020 г., бе отложена поради коронакризата.

Въпреки китайското участие от най-висок пост  интересът на няколко държави към видеосрещата във вторник е нисък. Както Handelsblatt научи от дипломатическите кръгове, през последните дни Пекин трескаво се е опитал да убеди балтийските държави и Полша да изпратят високопоставени представители.

На въпрос на Politico Литва и Естония поясняват, че нито техният президент, нито премиерът им ще присъстват на срещата. Литва дори остави отворен въпросът дали изобщо ще приеме поканата на Китай за участие. Според информация на Handelsblatt от дипломатически кръгове Румъния също все още обмисля дали да участва.

За Китай колебливото негативно отношение на страните е оскърбление. Но Пекин многократно бе разочаровал балтийските държави и други от 17-те държави като Полша през последните няколко месеца и мнозина вече не виждат никакво предимство за формата.

Срещата на върха все още не е официално обявена

Обещанията на Китай за инфраструктурни проекти например първоначално бяха големи, но в крайна сметка Пекин не ги изпълни. Освен това този път срещата на върха ще има чисто политически, а не икономически характер, което също се критикува от много държави.

Поради нееднозначните мнения срещата на върха все още не е обявена официално - въпреки че форматът 17 + 1 е престижен проект за Китай. До момента само Унгария и Сърбия са приели официално покана.

Унгария отдавна е привлечена от Китай. Премиерът Виктор Орбан принуди властите да дадат спешно одобрение  на китайската ваксина на Sinovac в края на януари; лекарството не е одобрено в останалата част на Европа. А този ход се очаква да увеличи доверието в противоречивата ваксина.

Полският президент Анджей Дуда също официално потвърди присъствието си. Малко преди това Полша подписа споразумение за износ на селскостопански продукти за Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
hagan
преди 3 години
Страхотна новина за американския посланик. Само дребен въпрос ако утре се окаже че половината от тези които няма да пратят ниско поставени чиновници за да унизят Китай а пратят на по високо държавно ниво представители на държавите си някой ще кажели че тази информация е фалшива новина и целенасочено е пусната за да манипулира обществено мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още