IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият урок от истерията GameStop - спекулацията не е демокрация

Икономика, която е базирана на инфлация при активите, не е стабилна

11:30 | 08.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много се изписа за това дали трейдърското фиаско на търговеца на компютърни игри GameStop е резултат от незаконни флашмобове или дребни инвеститори, имащи основание да щурмуват една нагласена финансова система. Решението на платформата Robinhood да блокира покупката на акции на компанията от своите клиенти, докато хедж фондовете продължават да търгуват другаде, превърна събитието в битка между Дейвид и Голиат.

Но тази история се основава на фалшива идея, а именно, че пазарите, които са били „демократизирани“, и хората, търгуващи чрез своите телефони, по някакъв начин представляват по-приобщаващ капитализъм, пише Рана Форухар за Financial Times.

Това не е така. Пазарите и демокрацията не са едно и също нещо, въпреки че повечето политици - демократи и републиканци - действат от 1980 г. насам така, сякаш са. Този период бе белязан от дерегулация на пазара, по-голяма намеса на централната банка за изглаждане на бизнес цикъла чрез паричната политика след края на бретънуудската система на обвързани със златото валутни курсове, и възход на акционерния капитализъм. Тази комбинация започна да превръща американската икономика от такава, в която просперитетът се основаваше на сигурна заетост и растеж на доходите, към такава, при която компаниите и много потребители се фокусираха все повече върху непрекъснато нарастващите цени на активите като най-важната мярка за икономическо здраве.

В момента краткосрочните фискални стимули, насочени към облекчаване на икономическите последици от Covid-19, изкривяват картината. Но като оставим това настрана, икономиката на САЩ се намира в точка, в която капиталовите печалби и изплащанията от индивидуалните пенсионни сметки съставляват толкова голям дял от разходите за лично потребление, че ще бъде трудно да продължи растежът, ако има голяма корекция в цените на активите.

Това е една от причините, поради която историята с GameStop така обезпокои хората. Тя напомня на американците колко невероятно зависими сме от пазарите, които могат да бъдат много, много нестабилни.

40-годишният преход към това, което президентът Джордж Буш нарече „общество от собственици“, настъпи в момент, когато се променяха също естеството на корпорацията и договорът между бизнеса и обществото. Двата явления, разбира се, са свързани.

Трансформацията на пазарите оказва по-краткосрочен натиск върху компаниите, които намаляват разходите чрез аутсорсинг, автоматизация, използване на по-малко синдикален труд и загърбване на фиксираните пенсии с плановете 401k, които поставят отговорността за избора на инвестиции и рисковете от лоши резултати върху служителите.

През 1989 г. 31 процента от американските семейства притежаваха акции. Днес - почти половината. Сега, изглежда, ние сме ежедневни трейдъри. Моето 14-годишно дете наскоро ми каза, че трябва да „купувам на дъното“, което не помогна за потушаване на страховете ми, че сме в разгара на епичен балон.

Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 3 години
dobaДоколкото си спомням, по време на демокрация спекула няма(освен при изключителни ситуации като войни и природни бедствия и подобни).В конкретния случай хедж фондове намалят малко по малко акциите на ГеймСтоп и след като научават за това, дребни инвеститори купуват, покачвайки цената. @КОЙто е продал на макс, печели. Много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
В 2 страници статия не видях отговор на твърдението което самата тя поставя в заглавието... някой да ми посочи изречението което отговаря в случай че съм го пропуснал, но иначе мога да кажа само - нелепо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Спекулантите, които смесват морала с търговията със сигурност ще бъдат наказани. Пазарът ще ги накаже. Може би веднъж са спечелили (късметът на начинаещите), но той рядко се повтаря. А пазарите са възхитително неморални. С други думи, очаквам професионалистите скоро да си върнат контрола. Всеки трейдър знае, че новите стратегии се изчерпват толкова по-бързо, колкото повече добиват популярност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още