IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изостава с обновяването на еднофамилните сгради

Трябва да се създаде Фонд за декарбонизация за привличане на частни инвестиции, посочи изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания

12:43 | 08.02.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

До 2050 г. се планира да бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради в България и под 20% от нежилищните. "Надявам се санирането на къщи да стартира в следващите години в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост", заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „ИмоТиТе“ Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Тя посочи, че досега в България не е имало публична подкрепа за обновяване на еднофамилните сгради, които представляват близо половината от обитаваните целогодишно жилища в страната.

„На последно място сме в Европа по този показател, а процесът е напреднал в много страни, включително съседни“, потвърди Наньова.

Тя припомни, че преди дни правителството прие дългосрочна национална стратегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. Необходимата инвестиция ще бъде над 25 млрд. лева.

Наньова смята, че е по-реалистично да се коментира енергийната ефективност за периода до 2030 г. и подчерта, че трябва да се осигури ресурс в размер на 4,5 млрд. лева, и то само за жилищния фонд за саниране на планираните минимум десетина хиляди многофамилни сгради.

Изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания обяви, че в следващия програмен период на ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лева от европейските фондове и програми. По Националния план за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лева за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лева за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лева от кохезионните фондове.

„Тези пари няма да са достатъчни, затова в дългосрочната стратегия се предвижда привличане на частен капитал. Трябва да бъде създаден Фонд за декарбонизация, с който да се създадат предпоставки за привличане на частни средства. Страхувам се, че в момента няма дискусия по темата, нито реални планове“, коментира Цвета Наньова.

Обновяването на жилищния фонд ще става с мерки за саниране, каквито се прилагат от няколко години по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В дългосрочната стратегия се предвижда държавата да преустанови поемането на 100% от разходите за саниране и да се премине към режим на съфинансиране.

„За съжаление, това не се предвижда в следващите години, точно обратното – отново се залага на 100% финансиране от държавата. Така обаче парите ще стигнат за по-малко сгради“, обясни Наньова.

Тя подчерта, че България е единствената страна в Европа, в която държавата поема 100% от разходите за саниране.

„В ЕС обикновено публичната подкрепа е под 50%. Включването на собствениците в България трябва да става постепенно, като доскоро нагласите на управляващите бяха на първи етап хората да поемат 10-20% от разходите“, посочи експертът.

По думите на Наньова големият процент необитавани жилища бави санирането в България. Тя съобщи, че в София пустеят близо 24% от апартаментите и къщите, но смята, че този проблем е сравнително лесно решим.

„МРРБ е предприело стъпки за промяна в Закона за управление на етажната собственост, с които се очаква да се засили отговорността на собствениците. Ако едно жилище не е обитавано, това не значи, че то няма собственик и той няма съответните отговорности“, подчерта изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова е на мнение, че не трябва да се очакват европейски пари за подмяна на асансьорите. „Асансьорите са свързани най-вече със сигурността на обитаване, а не толкова с енергийна ефективност. Но българската държава, ако реши, може да насочи публичен (национален) ресурс за подмяна на асансьорите“, добави Цвета Наньова.

Как се привличат частни инвеститори за обновяване на сградния фонд? Кога ще се проведе обществена дискусия за проблемите при водената политика за саниране, за да се разчита на частно финансиране? Ще промени ли Законът за етажната собственост изгледът на жилищните сгради? Кога ще се постигнат жилищата "клас В"? Как ще се разшири програмата за енергийна ефективност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" - гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Да почти всеки има необитавано жилище, но има много съседи, които нямат желание за никакви ремонти. Правиш си ремонт и хоп дай сега да те санираме. Ами то много хубаво ама да ми разбиете чисто новия ремонт няка си не ме кефи! Аз като исках другите неискаха. В крайна сметка апартаментът ми е южен и отопление не му трябва и през зимата особено като е необитаем. Имам климатици ако се налага ще пусна за малко за какво да ми унищожавате апартамента и намалявате балконите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още