IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Управлението на туризма в пандемията е пълен провал

Разочаровани сме от липсата на смислени мерки за подпомагане на българския туризъм в условията на ограничения, каза експертът

14:24 | 08.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna /Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna /Bloomberg

Създадената организация по време на пандемията говори за пълен провал на политиката по управление на туризма в България. Такава оценка даде Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Преди броени дни 13 организации от туристическия бранш учредиха Алианс на туристическата индустрия в България – стъпка, която беше дълго чакана от много представители на бранша.

Туристическата политика е силно забавена и на законодателно ниво, посочи експертът.

„Разочаровани сме от липсата на смислени мерки за подпомагане на българския туризъм в условията на ограничения“, посочи той пред БНР. И даде пример с редица европейски страни като Австрия, Италия, Франция и Германия, в които туристическият сектор е получил необходимото подпомагане веднага след въвеждането на ограничителни мерки.

„Алиансът категорично застава зад настояването, че хората, заети в туристическия сектор, трябва да получат своите обезщетения“, подчерта Румен Драганов. И заяви, че от сектора настояват за ясен хоризонт кога туризмът ще може да работи отново.

Той подчерта, че туризмът е икономически сектор, а досега не се виждат адекватни мерки за запазване на икономическия живот. 

„Хората в туризма не са получавали приходи в последните 12 месеца. За разлика от всички други правителства по света, които имат строги мерки по отношение на пандемията, те имат и много силни икономически мерки за стабилност – нещо, което отсъства дори като идея у нас. Всички мерки за подпомагане са на база програми на ЕС, по които чакаме средства. А още не са задействани механизмите по бюджета, така че да финансират бизнесите и хората в нужда“, коментира Драганов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма коментира настоящия и зимен и предстоящия летен сезон. По думите на Драганов зимният туризъм в България успява да функционира въпреки действащите в страната ограничения. Заради коронакризата туристическият поток у нас в тази част на годината е спаднал с над 60%. На този фон браншът у нас очаква с известен оптимизъм предстоящия летен сезон.

„Вече сме подготвили изцяло лятната програма и във втората половина на март смятаме да стартираме по-масивните предварителни заявки“, обяви Драганов. Той подчерта, че всяка една резервация за летните месеци ще върви с пълна гаранция за връщане на парите, при положение че пътуването не се реализира. 

Според част от туристическия бранш – главно по Черноморието, България се бави с подготовката си за Лято 2021. От туристическия бранш в Бургас поискаха Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика за туризма във връзка с продължаващата пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
другарю драганов , вижте туристическите дестинации по света как ваксинират целият персонал и отварят обектите за ваксинирани туристи и им дреме за пандемията ... организирайте си къщичката и после ревете за пари ... сингапурските авиолинии ваксинират целият си персонал с пфайзер , 5200 - пилоти , агенти , стюардеси , всички наред . въвеждат полети само за ваксинирани пътници . всички освободени от всякакви ковид тестове и проверки , и екипаж и пътници ... :))) ... пещерните хора в БГ ще се редят по болници да се тъпчат с антибиотици и пробиотици ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още