IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от дистанционната работа няма да дойдат веднага

Опитът показва, че отнема време, за да се адаптират бизнес практиките така, че да използват ефективно новите технологии

08:10 | 03.03.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коронавирусът предизвика радикални и неравномерни сътресения в работата и личния живот на хората по целия свят. Въпросът за бизнеса, институциите и служителите днес е как дистанционната работа се развива в дългосрочен план и дали те могат да извлекат ползите от нея, пишат за Financial Times Джонатан Динджъл и Брен Ниймън, професори по икономика от Чикагския университет. 

Когато Covid-19 удари, властите трябваше да знаят колко хора могат да работят извън работното си място, за да прогнозират икономическите щети и да планират реакциите. Използвахме минали проучвания, за да класифицираме кои дейности могат да се извършват от вкъщи и кои - като тези, които се нуждаят от защитно или предпазно оборудване или работят директно с обществеността - не могат. Ние изчислихме, че 37 процента от работните места в САЩ биха могли да се извършват изцяло от дома, посочват авторите.

Тази средна стойност обаче прикрива ярки разлики по местоположение, дейност и ниво на доходи в способностите на работниците да запазят работата си, без да рискуват да бъдат изложени на Covid-19. Близо 90 на сто от позициите във финансите, със средна почасова ставка от около 35 долара, могат да се изпълняват от вкъщи. Почти няма такива в областта на приготвянето на храна, почистването или земеделието, където обикновено се плаща по-малко от 15 долара на час. Приблизително половината от работещите в технологични центрове като Силициевата долина биха могли да останат вкъщи, но много по-малко в доминирания от развлеченията Лас Вегас.

Има големи разлики в международен план. В Люксембург, една от най-богатите страни по доход на глава от населението, по-голямата част от работата може да се извършва от дома. В Италия и Испания делът е около една трета. В Мексико или Турция - една пета.

Въпреки че нашите оценки се основават на данни отпреди пандемията, те приблизително съвпадат с действителния дял на работата, извършвана от дома сега, измерена от последващи изследвания, като по-бедните държави и работници са изправени пред ужасни икономически условия. Рано е да се каже как домашната работа се е отразила на производителността, въпреки че проучванията сочат, че за мнозина тя е по-удобна.

Но когато оценяват представянето на своите организации в пандемията, мениджърите трябва да имат предвид две предупреждения. Първо, пазете се от объркващи обстоятелства. Бизнесът често провежда експерименти за оценка на въздействието върху печалбите преди да възприеме нови технологии. Това не се случи миналата пролет. Служителите внезапно започнаха да работят дистанционно на фона на затворени училища, свиващо се търсене и най-тежката криза в здравеопазването за последните 100 години.

Второ, временната работа от вкъщи може да е нещо много различно от постоянната промяна. Ние осъществихме нашето изследване без срещи, но бяхме колеги от пет години. Взаимоотношенията изискват инвестиции в човешки капитал, като искането нови служители да работят заедно от разстояние не е същото като такова за утвърден екип.

Дистанционната работа беше технологично възможна преди Covid-19. Тя може да се ускори след пандемията, но процесът няма да бъде автоматичен. Опитът показва, че отнема време, за да се адаптират бизнес практиките така, че да използват ефективно новите технологии.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Никога не съм бил националист, виж пишман съм ставал много пъти. И не съм на Шипка, но не съм и вкъщи. "Злобарка за добро утро" не ми е нужна, имам си съпруга. Това че Инвестор не сложиха едно банерче с българското знаме, поне като гугъл, за мен говори много. За теб щом е нормално, въпрос на гледна точка. Инак Киряк Стефчовци, има на всякъде! ЧЕСИТ ПРАЗНИК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Така е, за по-младичките звучи привлекателно. Но хоум офисът носи страшни негативи, ако е за постоянно. Само за хората с психични отклонения, комплекси и друг вид проблеми е ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ИНВЕСТОРЕ, 11 часа е, по нищо не се разбира, че е 3-ти март във вашия сайт!? Или националните празници противоречат на глобалиския либерастки ред, на който вие така преданно служите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И като допълнение - хората са социални същества, имаме нужда да се събираме със себеподобните си, да общуваме, лишаването ни от тази физиологична нужда води до депресии и заболявания на психиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не знам защо толкова често Инвестор пуска статии, как дистанционната работа била новото нещо, за съжаление същите нямат никскъв практически опит в това за значим период от време.Дистанционната работа има огромни негативи, като:1. Демотивация - отначало е веселичко и хаху-хиху, но после минават година, две и хората се отпускат и омързеляват. И който и да е, работил хоум офис повече от 2 години, го знае.2. Спадащи резултати за компанията, следствие от първото. И това е безспорно, особено след 2 години.3. Липса на едно от най-важните неща за всяка компания - общото мислене на хора, събрани заедно, с цел развитие. Най-добрите идеи идват в група от заедно мислещи и действащи индивиди. Конф коловете не стават за това.3. Социален проблем - липсата на социален контакт не само превръща хората в медузи, но е и огромен социален проблем от гледна точка на семействата. Къде хората ще срещат половинките си, в сайтовете ли??!4. Липсата на истински социален контакт деградира хората, те се превръщат в интернет зомбита, неспособни и уплашени от почти всичко, което се случва в реалния живот.Вече имам приятели, които твърдо заввяват, че напускат сегашния си работодател, ако продължи хоум офиса.Инвестор, това с постоянната дистанционна работа е УТОПИЯ и вместо да цитирате всякакви "гурута", питайте хората, които живеят с този проблем.Новото утре е, че ще има опции за някои професии отвреме-навреме да си отворят лаптопа от вкъщи, 1-2 дни в седмицата, или през част от деня, но да се твърди, че хоп - офисите изчезват, е абсолютно неразбиране на казуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още