IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепя Борел и не смята, че пътуването му до Москва е провал

В ЕК не сме наивни, но в международните отношения винаги влагаме обичайната вежливост, коментира говорител на Комисията на пресконференция

16:48 | 08.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изразява пълна подкрепа за пътуването на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел до Москва миналата седмица. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция по повод отзвука от посещението и оценките за работата на Борел.

Пътуването беше деликатно, необходимо и предварително обсъдено, добави говорителят, цитиран от БТА. Това, че се очертаваше да бъде трудно, не трябваше да ни отказва, необходим е прям разговор с руските власти по сложните проблеми, пред които сме изправени, допълни говорителят.

По неговите думи успех или провал от подобна мисия не се отчита само от впечатленията от пресконференцията на Борел и външния министър Сергей Лавров.

Основната цел на Борел беше да предаде ясното послание по повод отравянето и задържането на Алексей Навални, както и оценката на ЕС за поведението на Русия, посочи говорителят. Според него в отговор Москва е потърсила сблъсък с ЕС и това е проличало от начина на организиране на посещението, от пресконференцията, в действията срещу Навални и дипломати от ЕС. Всичко това ясно показва избраната от Москва посока, заяви говорителят.

В ЕК не сме наивни, но в международните отношения винаги влагаме обичайната вежливост - това е европейската култура, която разграничава смисъла от начина. Винаги ще бъдем учтиви, но знаем какви са средствата на силата. Основната разлика между ЕС и Русия е в разбирането за върховенството на закона и мястото на съдебната власт. Борел не съжалява, че пътува до Москва - дипломацията понякога не е приятна, но е за предпочитане, добави говорителят на Комисията.

Санкциите не са цел на европейската външна политика, но дават плодове, допълни той по повод предстоящото заседание на външните министри от ЕС на 22 февруари и очакването да се обсъдят нови европейски действия срещу руски представители. Говорителят уточни, че в ЕК не е получено писмо, за което се твърди, че евродепутати подготвят искане Борел да бъде отстранен от поста.

По думите на говорителя Борел не е успял да се срещне с Навални, каквото желание бе изразено преди пътуването до Русия, заради поставени неизпълними условия от страна на домакина Лавров.

Говорителят потвърди, че Лавров е посъветвал Борел да подаде искане до съда, което би отнело повече време от това, с което представителят на ЕС е разполагал при посещението си в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Първо правило на всяка омерта е да не се критикува.Може само да се насърчава добрата инициатива чрез бонуси, допълнително финансовото стимулиране и cookies.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
ЕК да ги гледа гейювата си жиддомасонска членска маса и да не се занимава с шизофрения: ем исмаме, ем не щем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Англичаните и американците нещо се изнервиха от тази среща. Колкото до самата среща, в статията точно се казва-въпрос на култура. Руснаците са селяни. Същото е и когато се срещат американец и китаец-единия селянин крещи и вика знаеш ли кой съм аз, другия му напомня културно че не му дреме и продължава да си върши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още