IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард обеща парична подкрепа, но и правителствата трябва да направят същото

Остава от ключово значение паричната и фискалната политика да продължат да работят съвместно, коментира ръководителката на ЕЦБ пред Европейския парламент

19:51 | 08.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обеща парична подкрепа за икономиката на фона на продължаващите блокади заради коронавируса, но предупреди, че правителствата трябва да направят същото.

„Подновеното увеличение на случаите на Covid-19, мутацията на вируса и строгите мерки за ограничаване са значителни рискове в посока надолу за икономическата активност на еврозоната“, коментира Лагард пред евродепутати в Европейския парламент в понеделник, цитирана от Bloomberg.

„Остава от ключово значение паричната и фискалната политика да продължат да работят съвместно. Фискалната политика – както на национално, така и на европейско ниво, остава ключова за стимулирането на възстановяването“, заяви Лагард.

Макар прогнозите да продължават да са много несигурни, ръководителката на ЕЦБ отбеляза, че началото на ваксинационните кампании в еврозоната „дават така очакваната светлина в края на тунела“.

„Когато мерките за ограничаване бъдат вдигнати и несигурността отстъпи, очакваме възстановяването да бъде подкрепено от благоприятни финансови условия, експанзионистична фискална политика и възстановяване на търсенето“, каза Лагард.

По думите ѝ, ако искаме да поставим основите за устойчиво възстановяване, то трябва да поддържаме и поддържаме европейския подход, който се доказа като така успешен през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Кристинчето да не се притеснява, ще издържим още един два месца локдаун, печатницата да продължава да работи на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още