IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“ очаква природният газ да поевтинее с 13% през март

Прогнозата за април обаче е за поскъпване, което спрямо мартенските нива ще е с близо 17 на сто, сочат разчетите на компанията

20:07 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Природният газ трябва да поевтинее с около 13 на сто през март, сочат разчетите на „Булгаргаз“.

Причината е, че в момента има леко намаление на цените на европейските борси, а и газовата компания ще използва количества от хранилището в Чирен, съобщава сайтът на Българското национално радио.

Прогнозата за април обаче е за поскъпване, което спрямо мартенските нива ще е с близо 17 на сто, а спрямо сегашните скокът ще е с 4 процента.

Тази прогнозна цена отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива, като през април „Булгаргаз“ ще разчита основно на вноса на гориво от Русия и Азербайджан.

В първия ден от новия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи, че цената на природния газ се повишава с почти 13% от 1 февруари. Регулаторът утвърди искането на „Булгаргаз“ за промяна на цената от новия месец.

Повишението е факт на фона на поскъпващия природен газ в Европа и на световните пазари. По-рано, по време на открито заседание на КЕВР, директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че цената на природния газ на европейските спот пазари се е повишила с 45% в периода от 1 декември 2020 година до 27 януари 2021 година.

Причината е увеличеното търсене заради студеното време в части от Стария континент, както и Азия, накъдето са насочени всички доставки на втечнен газ в този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още