IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Очакванията за по-положителни отношения със САЩ са „много високи“

Напредък може да има след встъпването в длъжност на новия търговски представител във Вашингтон

21:01 | 08.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Pool/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thierry Monasse/Pool/Bloomberg

Европейският съюз е имал положителен първи контакт с администрацията на американския президент Джо Байдън по въпросите за търговията, но ще трябва да се изчака назначаването на търговски представител на Вашингтон, за да започнат преговорите по същество. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис в понеделник.

Пред Ройтерс той посочи, че очакванията за още положителни отношения с новите власти в САЩ са „много високи“.

Заместник-председателят определи сегашните преговори като „предварителни“, след като по-рано миналата седмица разговаря с Браян Дийси, директор на Националния икономически съвет на Белия дом.

Реален напредък по същество може да бъде постигнат щом Катрин Тай, номинацията за следващ търговски представител на САЩ, бъде одобрена.

„Това, доколкото разбирам, може да стане скоро и тогава ще можем да се ангажираме най-сериозно“, коментира Домбровскис.

Според експерти в САЩ Тай може да положи клетва на поста най-рано към края на този месец.

Домбровскис представи през декември документ от 12 страници за вижданията на блока за новите трансатлантически отношения, в които се формулира потенциалът за сътрудничество в сферите на здравеопазването, икономическото възстановяване, околната среда и търговията.

ЕС иска да си сътрудничи със САЩ по въпросите на климата, дигиталните аспекти на търговията, но и по „търговските дразнения“ – американските мита върху европейското желязо и алуминий, както и двустранните налози в авиационния сектор.

Домбровскис заяви, че предложението на ЕС е и двете страни да се откажат от митата или поне да ги отменят в срок от половин година.

Еврокомисарят също така приветства и решението на САЩ да се откажат от противопоставянето си срещу кандидатурата на нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала начело на Световната търговска организация (СТО).

„Това е първата необходима стъпка“, каза Домбровскис.

По думите му възстановяването на дейността на апелативния орган на СТО, след като администрацията на Доналд Тръмп го парализира, блокирайки назначения, също е „относително лесно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Овчия възторг ти е към жужето от Кремъл, даже и негова картинка си си сложил на профила да е видно.Умните хора мислят, а вовчовци повтарят в несвяст каквото са чули по радиоточката от Гаварит Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Домбровскис: Очакванията за по-положителни отношения със САЩ са много високиВсичко, отнасящо се до хегемона трябва да се посреща с *** възторг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още