IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electronic Arts търси успех в мобилните игри с ново придобиване

Гигантът купува Glu Mobile за 2,4 млрд. долара

14:20 | 09.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Electronics Arts (EA) заяви, че придобива Glu Mobile в сделка за 2,4 млрд. долара. Така гигантът във видео игрите цели експанзия в една бизнес област, в която няма особен успех, пише Wall Street Journal.

Сделката, която е изцяло в брой, се очаква да бъде финализирана през тримесечието, завършващо в края на юни. Тя ще донесе на Electronic Arts мобилни игри като Kim Kardashian: Hollywood, Diner Dash и MLB Tap Sports Baseball. Акционерите на Glu ще получат по 12,50 долара на акция, което представлява 36% премия спрямо цената, на която книжата на Glu приключиха търговията в петък, обяви EA.

По време на следборсовата търговия в понеделник книжата на Glu повишиха стойността си с 34% до 12,56 долара.

„Сключихме тази сделка, защото вярваме, че мобилните предложения са най-бързо развиващата се платформа на планетата“, когато става дума за видео игри, коментира главният изпълнителен директор на EA Андрю Уилсън. „Комбинацията от тези две компании създава пазарен лидер в лайфстайла и спортовете“.

Уилсън допълва, че Glu, която има около 800 служители, ще може да разработва игри, базирани на интелектуалната собственост на EA и да се възползва от пазарната експертиза и глобалното ѝ присъствие, за да расте. Glu ще бъде интегрирана в EA, но ще продължи да работи независимо по игри за своето портфолио, а главният изпълнителен директор Ник Ърл, който някога служеше като лидер на мобилното звено на EA, ще бъде начело.

EA е вторият по големина издател на видео игри в Съединените щати по пазарна капитализация след Activision Blizzard. Индустрията за видео игри спечели много през последната година, благодарение на породеното от пандемията търсене на развлечения за вкъщи. Всичко това пък доведе до скок в инвестициите и сливанията и придобиванията.

Мобилните игри са отговорни за около половината от близо 175-те млрд. долара, които потребителите на игри по света похарчиха за видео игри през миналата година, сочат прогнози на Newzoo.

Миналата седмица EA и Activision отчетоха резултатите за последното тримесечие на 2020 г., които показаха скок на приходите и нетните резервации спрямо година по-рано, надминавайки очакванията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Поне в това са постоянни. За разлика от Гугъл и Амазон, ЕА са си написали домашното и купуват доказана компания, за разлика от 1-вите две, които взеха някакви посредственяци и решиха, че като им налеят малко пари, нещата ще се получат. Ще източат де що има кинти, от франчайзите на компанията, ще махнат малко персонал и ще я изчакат да умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 3 години
Тия каквото пипнат - всичко офекалват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още