IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 години само София и Кърджали увеличават населението си

Пловдив изпреварва столицата като привлекателен център за миграция

13:58 | 09.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За десет години (от 2009 до 2019 г.) София е увеличила своето население с почти 80 хил. души. В същото време само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си – Кърджали, с около 3500 души. И на двете места големият фактор за нарастване на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области в страната губят от населението си, като най-много намалява то в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 хил. души.

Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на института за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Икономистът посочи, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на бързия ръст на населението. 

За естествения прираст на населението икономистът уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои области са "магнит" за работна сила и за по-млади хората. Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г., но там върху миграционните процеси има влияние изборният цикъл, коментира Николов, цитиран от БТА.

Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е "гладна" за кадри. Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години.

София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население - най-вероятно в полза на София, коментира експертът. Той уточни, че ако се разглежда в цялост - столицата и периферията, ще има нетен положителен ефект при населението.

По темата за бедността икономистът коментира, че през последните десет години се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страната във всички области освен в Ямбол, която успява да балансира, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически ефект, защото ръстът на заплатите и на доходите вдига нагоре линията на бедността.

Според икономиста най-видим проблем има в Благоевград, където има влошаване на ситуацията на пазара на труда, закриване на няколко големи предприятия, свиване в туризма през последната година и когато станат известни данните за 2020 г., ще се види, че бедността там се е "изстреляла" още по-нагоре.

София, която "диктува" националната линия на бедност, успява да се задържи с най-нисък дял на хората под прага на бедност и да помогне за подобряването на положението например в Перник.

Като цяло динамиката на бедността е негативна, водещите икономически центрове успяват да се откъснат, а тези между тях имат все по-негативен тренд, обобщи експертът и допълни, че разликата се дължи основно и на дела на хората с висше или поне средно професионално образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
pif79
преди 3 години
Е все пак изследването е за Южна България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
***, нито една дума за Варна... Поне да бяха споделили данните, към статията, за да си правим сами изводите. Нищо, важното е, че цените на имотите са нагоре, въпреки, че народ намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още