IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MicroStrategy: Биткойнът е най-дефицитният актив

В една експанзионистична, парична среда човек иска дефицитни активи, посочва Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на MicroStrategy

18:32 | 09.02.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск вдигна шум със съобщението, че Tesla е купила биткойни за 1,5 млрд. долара, но той не е първият главен изпълнителен директор, който използва парите си „за черни дни“, за да инвестира в криптовалутата.

„В една експанзионистична, парична среда човек иска дефицитни активи“, посочва Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на MicroStrategy Inc. в интервю за Bloomberg Television. „Най-дефицитният актив в света е биткойнът. Това е дигитално злато“, коментира той.

Сейлър, който е един от най-пламенните привърженици на това компаниите да обръщат парите си в биткойни, заяви миналата година, че облекчаването на инфлационната политика на Федералния резерв му е помогнала да инвестира резервите на софтуерната компания. Почитателите на биткойна разчитат на наличието само на 21 млн. биткойни в рамките на сега съществуващия софтуер. Очаква се този лимит да бъде достигнат през 2140 г.

MicroStrategy притежава приблизително 71 079 биткойна, показват данни от февруари. Портфейлът се оценява приблизително на около 3,2 млрд. долара според цената на биткойна във вторник. Към 16 ч. криптовалутата се търгува при повишение на цената от 6,7% за последните 24 часа до 46 187,16 долара.

Сейлър дори издаде 650 млн. долара в конвертируеми облигации, за да финансира покупката.

„Ако бяхме купили злато вместо биткойни, щяхме да сме назад с 2 млрд. долара. Щеше да е бедствие“, каза той. „Щом веднъж хората започнат да мислят за това, което искат, което е надсуверенен актив убежище за съхранение на стойност, те ще осъзнаят, че биткойнът върши работата на златото по-добре“, посочи той.

След като по-рано вчера стана ясно за покупката на Tesla, цената на биткойна отбеляза пореден рекорд. По-рано през днешния ден тя премина за кратко прага от 48 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
биткойна не само, че не е актив, но е и вреден за обществото - харчи се енергия за нищото. Много хора нищо не произвеждат, а се занимават с това. И накрая много ще плачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
sirFaith
преди 3 години
чакайте малко-- биткойна не е актив ( той няма реална веществена форма, която да генерира паричен поток) , а е финансов инстумент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Той и Мъск така - не е изкарал един долар, а е най-богатия на планетата с парите на глупаците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 3 години
басии нагляраите, взели заеми понеже са евтини и вместо да ги инвестират в техните компании, те наливат в пирамидата.... я веднага да се вдигнат лихвите, и кешовицата да стане по скъпа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 11
cherney
преди 3 години
Започвай да го шортваш до спада му до нула долара и ще забогатееш. Но личния ми съвет е да гледаш едно-две интервюта на Сейлър преди това. Той не е станал милиардер случайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Когато всички навсякъде започнат да говорят за биткойна - краят е близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
fortiss
преди 3 години
на това нищо актив ли му казвате вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
Да видим още колко може да се надуе... Последния път, когато се говореше толкова много за биткойн по всички медии беше в края на 2017/началото на 2018 и си спомняте си какви висоти стигна цената. И какво падение последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още