IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храбрин Иванчев: Без стимули покупката на автомобил у нас ще бъде затруднена

Трябва да се създаде програма за подновяване на автопарка на държавата и замяна с екологични автомобили, посочи експертът

17:59 | 09.02.21 г. 2
Храбрин Иванчев: Без стимули покупката на автомобил у нас ще бъде затруднена

Той напомни, че в 22 държави от Европейския съюз вече има различни видове стимули, които предоставят възможност на хората да подобрят автомобилите си.

“Трябва да се създаде програма за подновяване на автопарка на държавата, изваждане на автомобили на възраст над 15 години и замяната им с екологични автомобили", препоръчва Иванчев.

По думите му увеличаването на продажбите на електрически превозни средства в Евросъюза  се дължи на новите регулации и норми за изгорели газове, които бяха въведени през 2020 г.

Той потвърди, че пазарът в България расте, като електрическите автомобили са над 2 хиляди, като толкова са и хибридните модели, при 300 зарядни станции.

Според Иванчев въвеждането на стандарта Евро 7 ще доведе до нови промени на фона на затягането на мерките. 

“През 2025 г. автомобилният бранш ще бъде отново променен изцяло”, смята експертът.

Друга тема, на която Храбрин Иванчев се спря, е възможността за намаляване на цените на електромобилите, което може да стане през батериите.

“Ако поевтинеят батериите, ще поевтинеят електромобилите”, убеден е представителят на Българска асоциация електрически превозни средства.

Що се отнася до публикациите в медиите за съюз между Kia и Apple за производството на автономен електрически автомобил на технологичния гигант, Иванчев е на мнение, че няма практическа възможност това да се случи, освен ако не се предвидят много големи инвестиции за разширяване на производството.

С колко ще поскъпват екологичните автомобили? Защо електрическите автомобили все още не носят печалба на производителите си?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Чачо
преди 3 години
Хайде нема нужда, Храбринчо!Знам, че българските автоджамбази са им отънели дебелите гуши, ама в период на пандемия и масово навлизане на хоумофисите като начин на работа нуждата от автомобили ще отслабне още повече.Така, че "Не се хабЕте, граждани!" Автотъргашите да стискат зъби или да си търсят Овреме друго поле за действие - например уебсайт-хостинг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Това се прави в страни с местно производство, експерте :) Така какво ще направите - печалба за търгаши и вносители + подсилване на чужди икономики пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още