IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са условията за бързо глобално икономическо възстановяване?

Освен от ваксинацията то ще зависи и от управлението на финансовите рискове, смята Божидар Нейчев от PwC България

21:09 | 09.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

От PwC прогнозираме 5-процентен ръст на глобалната икономика - отскок не само безпрецедентен за 2021 г., а за 21 век. Именно защото кризата с коронавируса притежава и екзистенциално измерение освен чисто икономическо, каквото беше по време на Голямата рецесия 2008-2009 г., очакваният темп на глобално икономическо възстановяване е толкова висок. Това коментира Божидар Нейчев, съдружник и ръководител "Сделки Югоизточна Европа" в PwC България, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Очакваме по-бързо възстановяване, защото човечеството беше принудено да предприеме спешно животоспасяващи мерки. Но отскокът от 5% на глобалната икономика няма да бъде равномерен и той може да се превърне в действителност само при две условия: ваксинацията, ефективността на медикаментите срещу всички щамове и колко бързо препаратите достигнат до по-широк кръг от населението; и на второ място - доколко и до кога правителствата и централните банки ще продължат със своята подкрепа и в каква степен бенефициентите на тези средства ще ги усвояват", посочи специалистът. 

По думите на Божидар Нейчев, въпреки че глобалното възстановяване изкарва на преден план различията между отделните икономики и техните вътрешни проблеми, има един сектор, където всички участници "плуват синхронно - зелената инфраструктура".

"САЩ се връщат в Парижкото споразумение за климата. ЕС предвиди огромни средства за зелено преструктуриране. Китай заложи подобни цели в петгодишния си план за развитие и обеща да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. За подобни амбиции дори не можехме да си представим допреди 12 месеца", каза Нейчев.

"Борбата с измението на климата е точката на допир за всички - от големите до малките икономики, от Запада до Изтока", коментира ръководителят "Сделки Югоизточна Европа" в PwC България, добявайки, че тази година се очаква зелените облигации да достигнат 500 млрд. долара, което макар и да съставлява по-малко от 5% от пазара с фиксирана доходност, ако тенденцията продължи, то в близките 3-5 години половината от взаимните фондове ще притежават в портфолиотата си подобни инструменти.

"Тази година ще бъде повратна освен за климатичните промени, така и за функционирането на много индустрии с навлизането на дигитализацията. Дори в една България видяхме как цялата ни образователна система беше принудена да се дигитализира", коментира анализатърът.

В разговора беше засегната и темата за безработицата и как ще се отрази върху пазара на труда в световен мащаб.

"В момента, в който се реши или има признаци за разрешаване на проблема с Covid, всички правителства ще трябва да обърнат внимание именно на безработицата. Очакванията са тя като цяло да продължи да нараства глобално - от 5% преди пандемията до 7 на сто. Но трябва да се направи разлика между безработица в абсолютни стойности и така наречената структурна безработица.

"Дори и в България трябва да се замислим как да адресираме предстоящия проблем с преквалификацията, защото тази криза създаде не само безработица, удряйки най-силно нискодоходните професии, но и наложи други тенденции като дигитализация и роботизацията, които вече започват да изместват фокуса по отношение на какъв тип работна ръка е необходима", изтъкна гостът.

Целия разговор може да видите във видеото по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Като за начало спрете с тая тирания. Оставете хората да си вършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Кои са условията за бързо глобално икономическо възстановяване? Всеки, разпространяващ коронобесие - в Анадола, Сибир, Сахара, Аляска, Хималаи или поне в Столипиново. Доживотна командировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още