IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ стана първата арабска страна, достигнала Марс

Сондата "Хоуп" навлезе успешно в орбитата на Червената планета

21:02 | 09.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) станаха първата арабска страна, която достига до Марс, предава CNBC.

Сондата „Хоуп“ достигна Червената планета в 19,42 ч. местно време в ОАЕ във вторник и изпрати сигнал до Земята малко повече от час по-късно. Екипът в контролната зала в космическия център „Мохамед Бин Рашид“ в Дубай избухна в ликуване.

„204 дни и над 480 км по-късно сондата „Хоуп“ сега е в орбитата на Марс“, беше съобщено в официалния канал в Twitter на мисията на сондата до Марс с хаштаг „Араби на Марс“.

Подвигът е изключителен. Експерти оценяваха шанса за успешно навлизане в орбитата на Марс на около 50%, след като над половината от мисиите до Червената планета се провалиха. Времевият прозорец беше страховитите 27 минути, през които сондата „Хоуп“ трябваше да намали драстично скоростта от 100 хил. км в час на 18 хил. км в час, като задейства шестте си спирачки точно за 27 минути.

Това погълна почти половината от горивото й, позволявайки й да бъде уловена от гравитацията на Марс и да навлезе в орбитата му. След това имаше около 11-минутно забавяне в комуникацията със Земята, когато учените и инженерите в проекта, включващ около 200 души от ОАЕ, чакаха в напрегнато очакване да установят дали мисията е успешна.

Операцията трябваше да бъде осъществена в безупречна точност, а залозите бяха високи – настоящият период, в който Земята е най-близо до Червената планета, настъпва само веднъж на всеки две години.

Това превръща ОАЕ в едва втората страна в историята, която успява да навлезе в орбитата на Марс при първия си опит, въпреки че опити са правени от 60-те години на миналия век. Единствената друга страна, която е постигала това, е Индия.

6-годишна подготовка

Сондата „Хоуп“ – проект за 200 млн. долара, наречен „Ал-Амал“ на арабски, беше изстреляна на 20 юли от космическата станция Танегашима в Япония и сега завършва пътуването си до съседната на Земята планета. Тя ще остане там една марсианска година, равняваща се на 687 дни на Земята, изучавайки и събирайки данни за атмосферата на Червената планета.

Това време ще й позволи да създаде първата пълна карта на атмосферата на Марс с помощта на три високо специализирани инструменти, разработени от емирския екип – много усъвършенствана камера за фотографиране на Марс и изучаване на долния слой на атмосферата му, ултравиолетов спектрометър, който ще засече нивата на въглероден моноксид и кислород и инфрачервен спектрометър, който ще измерва праха и водата на Марс.

Годината също е от значение, защото през 2021 г. се навършват 50 години от създаването на ОАЕ като страна.
Амбициозният проект на ОАЕ се подготвяше шест години и превърна малкото шейхство в Персийския залив в едва петата страна в света, достигнала до Марс. За проектирането и планирането на мисиите обичайно са необходими най-малко десет години, казва Сара ал-Амири, министър на високите технологии и президент на Космическата агенция на ОАЕ.

Правителството на страната инициира различни кампании за разширяване на сектора на науката, технологиите, инженерството и математиката и смята разрастващата се космическа програма за важна част от това. Тя е първата страна, която има министър на изкуствения интелект и инвестира усилено в собствената си отбранителна индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
хаштаг Араби на Марс...Малей,да му мисли Мъск, като пристигне на Марс, там вече може да има джамии и го очаква джихад и атентати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още