IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В балон ли е пазарът на акции?

Пазарната стойност на книжата спрямо БВП е много по-висока в сравнение с дотком балона, което може да се разглежда като тревожен знак за бъдещето, според Statista

10:53 | 10.02.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eric Thayer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Американският фондов пазар продължава възхода си, като надеждите за бързо решение относно плана за стимулиране на президента на САЩ Джо Байдън за 1,9 трлн. долара доведоха индексите до нови рекордни стойности.

След забележително доброто второ полугодие на 2020 г. индексите Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite сега нарастват с 69, 75 и 104 процента от своите пандемични минимуми на 23 март 2020 г., пише Statista. Това поражда опасения за връзката между пазарите и реалността.

В крайна сметка пандемията продължава да оказва сериозно влияние върху икономиката на САЩ. Над 10 млн. американци са без работа, а хиляди бизнеси са на ръба на колапса.

Дали обаче фондовият пазар наистина е прегрял, или инвеститорите просто гледат отвъд настоящите условия, като очакват силно възстановяване през 2021 г. и след това?

Един от начините да се разглеждат оценките на акциите е пазарната стойност на всички публично търгувани компании като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), което Уорън Бъфет определи като „най-добрата единична мярка за това къде стоят оценките във всеки един момент“ в интервю за Fortune през 2001 г.

„Преди две години съотношението се повиши до безпрецедентно ниво“, каза Бъфет малко след като технологичният балон се спука. „Това трябваше да е много силен предупредителен сигнал“, коментира той тогава.

Както показва графиката, съотношението на пазарната капитализация (измерено тук чрез много широкия индекс Wilshire 5000) към БВП е значително по-високо сега, отколкото малко преди спукването на дотком-балона.

Използването на средното ниво за тримесечието на Wilshire 5000 и разделянето му на тримесечните данни за БВП показва, че съотношението е безпрецедентно високо в момента, което, следвайки обосновката на Бъфет, може да се разглежда като много тревожен знак за нещата, които предстоят.

Има Има

Още графики на деня може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
d333
преди 3 години
А нье ве.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 3 години
Като нищо скоро може да гледаме на графиката "Covid-19 bubble".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
Не знам кой от балоните е по-голям в момента - акциите или криптото, но с хода на Мъск сигурно ще гледаме паралелно пръсване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още