IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратяваме договорите с американските ТЕЦ-ове до лятото на 2021 г.?

Това е заложено в план за българския енергиен пазар, подложен на обществено обсъждане от ЕК

13:00 | 10.02.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: AES TEЦ &quot;Гълъбово&quot;</em></p>

Снимка: AES TEЦ "Гълъбово"

До 30 юни 2021 година България трябва да прекрати дългосрочните договори между Националната електрическа компания (НЕК) и двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово (Марица Изток 1).

Това е заложено в проект на план за реформи на българския енергиен пазар, публикуван за обсъждане от Европейската комисия. Обществените консултации по документа ще бъдат затворени на 11 февруари 2021 г.

Този план не е обсъждан от отговорните национални институции, посочват от Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) в свое становище по документа. Експертите допълват, че видно проектът е разработен от консултант и липсва ясна институционална ангажираност с предложените мерки. Като цяло енергийният регулатор не фигурира в много от плановете и стратегиите за промяна на енергийния пазар.

Планът е разработен по силата на Регламента за вътрешния пазар на електроенергия, приет през лятото на 2019 г.

"Не е налична информация за процедура, при която този документ да е бил обсъждан, приет и одобрен по подходящ начин от съответните отговорни институции", посочват в позицията си от Института. За експертите усещането е, че "проектът излиза от "нищото", за разлика от плановете на други държави от общността.

Липсва цялостен поглед върху енергийния преход в периода 2020 - 2030 година, опасяват се още от Института.

По повод заявеното прекратяване на договорите с двете централи от ИЕМ препоръчват по-гъвкава дефиниция на крайния срок предвид очакваните сложни търговски преговори с компаниите. Те трябва да бъдат синхронизирани и с изработването на механизма за капацитет, тоест за компенсация на дългосрочните цени на произведената от централите електроенергия. Веднага след това ще отпадне и ролята на НЕК като обществен доставчик на електроенергия.

От ИЕМ отбелязват, че прекратяването на договорите за изкупуване на електроенергията от двете централи и пренасочването им към енергийната борса няма да доведе до съществено намаляване на монопола на Българския енергиен холдинг (БЕХ) на пазара на едро, каквато е всъщност целта на предложението.

Причината е, че през годините в структурата на холдинга няма промяна и той доминира на пазара със своите производители - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и водните централи на НЕК. Затова и препоръката е да бъде направен анализ нужни ли са допълнителни интервенции на пазара, за да няма изкривяване на конкуренцията.

В становището се припомня решение на ЕК от 2015 година, в което е записано, че българският енергиен пазар не е ликвиден и прозрачен и Брюксел отсъжда определени количества електроенергия от компании в структурата на БЕХ да бъдат предлагани ежегодно на енергийната борса. Това задължение обаче изтече през януари 2021 година.

Експертите препоръчват анализ за конкуренцията на енергийния пазар да бъде включен в плана за развитие до 2030 година, защото наличието на доминиращ участник на пазара за търговия на едро на електроенергия обикновено отблъсква инвеститорите.

По отношение на пазара на дребно са предвидени две реформи - либерализация на цените и изготвяне на концепция за уязвимите потребители. Предвижда се пълната либерализация на домакинствата да приключи до 31 декември 2024 година, но не е изготвена пътна карта за това.

До края на 2021 година трябва да бъде изготвена дефиницията за уязвимите потребители и енергийна бедност.

От ИЕМ правят и препоръки за допълване на плана за българския енергиен пазар. Сред тях са например въвеждането на интелигентни измервателни системи, както и мерки за ефективното използване и оптимално развитие на мрежовата инфраструктура в условията отворен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Всички Въглищни и други Фосилни Централи могат да се преустроят бързо и евтино - не само да ГОРЯТ, но и да ПРОИЗВЕЖДАТ и ИЗНАСЯТ, за десетки и стотици Милиарди, Чист Водород и Водород-Хибридни Горива - SOH, MOH и др.https://coal-to-gas.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Свръхбързо-Растяща ( 1м/ден - според Книгата на Гинес) Бамбукова Биомаса, отглеждана върху Рото-Елеваторни Рафтове, в Хипер-Интензивна Вертикална Аеропонна Ферма с изкуствен Тропически Климат и 24-часово ЛЕД Осветление. Ежедневни Жътви, гигантски Добиви от Биомаса за производство на милиарди кубици 100% С-Неутрални БиоГаз, БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел, Пелети, Прахово Гориво за Турбини ; Храни, Протеини, Масла, Фуражи, Пулпове, Влакна, Торове, Структурни и Строителни Материали.30 такива В-Ферми ще произведат над 2,5 Млрд.м3 БиоМетан, - колкото горим на година.Още 50 ще ни умножат БВП-то многократно и ще направят Минималната Заплата 2500 евро, и минималната Пенсия 1000 евро.България ще се нареди в челото на най-богатите страни в света, в рамките на 7-8 години.https://vettikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Отговорът на въпросите ти защо? е много лесен.... хора с акъл има в България, както казваш ти, но те не са в политиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Като изгонят американците цената на ел.енергията трябва да падне с 15 до 20 % .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ами мише , мен ми са се изтъркали пръстите да го пиша ... :)))ядрените ни реактори са сертифицирани от росатом да работят до 2047 и 2049 . значи основна базова мощност имаме . 1 . можем да изградим реактори с тежка вода и да използваме натрупаното отработено гориво от другите ни реактори ... хора с акъл да го направят има , защо не се прави не знам ...2 . можем да разработим двете геотермални полета които имаме с температури около 140 градуса . потенциалът е около 2ГВт за бинарни централи . хора с акъл да го направят има ... държавите около нас го правят , ние не ...3 . вятърният потенциал на сушата не е голям , но морският в зоната на калиакра е около 100ГВт ... защо не се разработва не знам ... румънците си развиват отрасъла , ние не ...4 . ВЕЦ няма вече накъде да се строи , унищожили сме голяма част от реките си ... :)))5. полетата с най-добро слънцегреене в БГ са ясни , защо не се строи инфраструктура около тях за лесно включване на слънчеви централи не знам ...6 . защо ливадите , да не се бърка с ниви и обработваема земя , в тези области не им се помагат да комбинират доходи с фотоволтаични централи ... ?!7 . защо всички южно изложени покриви не се обръщат на фотоволтаични централи ... ?!8 . защо не се разработва водородна стратегия за влаковият превоз в държавата . видимо е от всички други държави по-напред от нас , че токът от фотоволтаици през деня пада като цена много и е изгодно дори със сегашните технологии да се преобразува в зелен водорд ... 9 ... знаеш ли още колко много защота има ... и то не от сферата на фантастиката , а реално работещи технологии , напълно поносими като цена , но ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
то хуу а на уволнените ко ше им кайш ? .... кат Жо ам намерете си друга раота кааа .... :)) щот той и Байдъна за две седмици еeeбaa мaйкaтaa на пейзажa и остай на улицата 300 хилки безработни, ама вече там се събраха няколко щата с прокурорите и му казаха да си гледа работата щот така не стаа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
добре бе нали искаш нещо зелено еее, дай алтернатива за тия димилници имеме ли или немеме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Frosty
преди 3 години
О-па, Боkо Тukвата започна да рипа против американските ни партньори и приятели. Усещам, че ще има санкции и наказания.Американците стават много злобнu и отмъстиmeлнu, когато някой абориген почне да им се бърка в бизнеса.-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Поне да бяха съкратили 2-3 000 излишни миньора от Марица изток и половината от държавният тец, ама той популизма не е от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още