IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Трябва да свикнем с идеята за повторно ваксиниране през есента

Целта е да се елиминира заплахата от новите щамове, коментира премиерът на Великобритания

17:58 | 10.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британците трябва да очакват да им се поставят и в бъдеще ваксини срещу COVID-19, за да може да се реагира на мутациите на новия коронавирус, заяви в сряда премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Докато по цял свят се провеждат кампании за имунизация, изследователите проучват промени и подобрения, за да направят ваксините по-ефективни срещу новите варианти на коронавируса, някои от които изглежда се разпространяват по-бързо. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският, съобщава БТА.

„Мисля, че ще трябва да свикнем с идеята за ваксиниране и повторно ваксиниране през есента, докато се изправяме срещу тези нови варианти", заяви британският премиер пред парламента.

По-рано тази седмица министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че Великобритания е приела да купи 50 милиона нови дози ваксини, насочени специално срещу новите варианти на COVID-19.

Ръководителят на групата за изследване на ваксините към Оксфордския университет заяви вчера, че все още не е ясно дали светът се нуждае от нови ваксини, за да се справи с различни варианти на новия коронавирус. Учените работят по нови препарати, така че няма основания за безпокойство, увери той.

Ваксината, разработена съвместно от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, изглежда дава само ограничена защита срещу леки и средни форми на COVID-19, предизвикани от южноафриканския вариант, показаха предварителните резултати от изпитание. AstraZeneca обаче заяви, че нейната ваксина може да защити хората срещу тежко протичане на заболяването.

Великобритания вече е поставила първа доза от различни ваксини на над 12,6 милиона души и е напът да изпълни поставената цел да имунизира до средата на този месец всички представители на най-уязвимите групи.

COVID-19 отне живота на 2,34 милиона души по света от края на 2019 г., като Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни и на първо място по смъртност в Европа с близо 114 хиляди починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Мафия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Джони, оди на околовръстното с твоите ефективни правоверни ваксини!Freedom for Scotland!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Джонсън, немам намерение да те чекам до на есен.Никак!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Учените работят по нови препарати, така че няма основания за безпокойство, увери той."пролет и есен ... до пълно идиотизиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още