IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор на ЕЦБ: Възможни са силно отрицателни лихви за цифровото евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да противодейства на високите запаси на дигиталното евро с висок отрицателен лихвен процент.

21:44 | 10.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unplash</em></p>

Снимка: Unplash

„При финансова криза минус един процент, минус два процента може да не са достатъчни, за да се предотврати изтичането на капитали от банките", каза членът на Борда на директорите на ЕЦБ Фабио Панета в сряда по време на онлайн събитие, организирано от мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. Според Панета дигиталното евро може да бъде проектирано по такъв начин, че да се налага да се плаща висока наказателна лихва, ако инвентарът от него е твърде голям.

Централните банкери отдавна са загрижени за това какво би означавало въвеждането на цифрово евро за финансовия сектор. Един от рисковете е дестабилизацията на финансовата система, ако банките загубят огромни суми пари, защото хората превръщат все повече средства в цифрови активи в централната банка.

За да се противодейства на това, се обмисля да се разрешат запаси от дигитални евро до определена горна граница или да се изисква висока наказателна лихва над такава граница. Според Панета този лимит може да бъде около 3000 евро, каза той в интервю за списание Der Spiegel.

„Дигиталното евро ще има за цел да подкрепи цифровизацията, като същевременно продължава да дава на хората избор как да плащат и да гарантира, че плащанията им остават конкурентоспособни и сигурни. То ще бъде проектирано да бъде безопасно, без разходи, лесно достъпно и лесно за използване, като по този начин подкрепя финансовото приобщаване“, каза още той.

Според президента на ЕЦБ Кристин Лагард ще минат няколко години, преди да бъде достъпна сигурна цифрова версия на еврото.

„Трябва да сме стигнали този етап до следващите четири години", каза тя в сряда на онлайн събитие за списание The Economist. ЕЦБ разглежда колко време отне това на Китай, каза Лагард. ЕЦБ вероятно ще бъде по-бърза, тъй като кривата на обучение е по-кратка и цифровизацията е ускорена. Китай се разглежда като пионер в развитието на цифрови валути на централни банки. Мащабни тестове с цифрова версия на юана вече са стартирали в няколко големи града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
дигиталното евро изглежда не си дава сметка колко нелепо изглежда спрямо биткойн и крипто света.че и с отрицателна лихва хахаха :-D. така де, трябва да се издържа от нещо тая инфраструктура.. то да не е криптокойн да го изкопаш на някоя интернет нива..така или иначе лихвата вече няма абсолютно нищо общо с пазар и финанси - остана само рекет в най-чист вид.Играта приключва за ЦБтата и няколко поколения политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
нищо ние ше се запасим с нещо дет го има и на хартия, я китаец, я швейцарец или леФчета все още и тях ги има, да се надяяме за по дълго и така нататък ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
LOL .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
ми то тогаз много привлекателно звучи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) може да противодейства на високите запази....Бойчееее, Бойче. Какви "запази".Каквито ви запазите, такава ви и електрониката. И от к'ъф ви е това електронно евро? Без време в електронният концлагер ли да ни вкарате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още