IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на храна не успяха да спасят годината за Uber

Загубата за цялата 2020 г. обаче е по-ниска от тази от предходната година, която бе натоварена заради разходите за IPO-то

10:55 | 11.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Причинената от коронавируса криза натовари тежко най-големия доставчик на споделени пътувания в света Uber и в края на годината.

Uber Technologies Inc. отчете спад на приходите през четвъртото тримесечие, показвайки, че търсенето на услугите за доставка на храна не компенсира спада в пътуванията, предава Bloomberg.

През четвъртото тримесечие компанията отчита нетна загуба от 986 млн. долара (814 млн. евро), както обяви тя в сряда след затварянето на американския пазар.

Приходите са намалели спрямо същия период на миналата година с 16 процента до 3,2 млрд. долара.

В тримесечния си отчет Uber заяви, че все още е напът да реализира коригирана печалба през тази година. И разкри още една продажба на активи, потвърждавайки статия на Bloomberg през септември, че продава част от дела си в китайската компания Didi Chuxing. Uber заяви, че е продала дял за 207 милиона долара и има споразумение да продаде акции за още 293 милиона долара.

Uber не предложи прогноза за текущия период. Главният изпълнителен директор Дара Косровшахи посочи, че по-добри времена може да настъпят чак през лятото. „Ние сме готови да постигнем силен растеж и разширяване на маржовете през втората половина на годината“, каза той в конферентен разговор с анализаторите.

Преди пандемията от коронавируса да удари силно Uber, компанията имаше амбиции от мащаба на тези на Amazon.com. Сриналото се търсене на основния продукт на Uber - пътуванията - принуди Косровшахи да продаде или да се откаже от скъпите инициативи и да намали разходите. Стратегията му разчита на два бизнеса: доставки и транспорт.

Тъй като пандемията се проточва, доставките са силният бизнес. Докато приходите в основния бизнес с услуги за шофьори, който беше осуетен от пандемията, спаднаха с около 50%, подразделението за доставки около услугата за доставка на храна Uber Eats отбеляза силен ръст от 130%.

Групата разшири енергично тази област през миналата година - наред с други неща, като придоби американския конкурент Postmates.

За фискалната 2020 г. Uber достига загуба от 6,8 милиарда долара. През предходната година заради високите разходи за първичното публично предлагане загубата беше дори по-висока - 8,5 млрд. долара. Приходите през 2020 г. се свиха с 14% до 11,1 млрд. долара.

Инвеститорите реагираха предпазливо на данните, първоначално акцията се обезцени леко в следборсовите часове. Анализаторите очакваха малко по-високи приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 3 години
Егаси черната дупка.Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още