Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Полша се превръща в гореща дестинация за ВЕИ инвеститори

Страната е притискана от зелените цели на ЕС да се откаже от въглищата, а проектите за офшорни паркове валят

5
 
0
 
9
zelka007 до: vzhekoff
преди 2 дни
значи , в офшорните зони никой няма да ти реди турбини за по неколко десетки милиона всяка и тя да не работи ... :))) ... в момента в балтийско море и по атлантическото крайбрежие парковете се проектират с тези турбини :

https://www.ge.com/renewableenergy/wind-energy/offshore-wind/haliade-x-offshore-turbine#:~:text=The%20Haliade%2DX%20offshore%20turbine,capacity%20factor%20above%20industry%20standard.

https://www.siemensgamesa.com/en-int/-/media/siemensgamesa/downloads/en/products-and-services/offshore/brochures/siemens-gamesa-offshore-wind-turbine-brouchure-sg-14-222-dd.pdf

https://www.vestas.com/en/products/offshore-platforms/v236_15_mw#!grid_0_content_0_Container


а са толкова високи , заради постоянния вятър на височина от 100 до 200м над морската повърхност , затова им дават и толкова голям фактор на капацитет ... не гледай общия капацитет на вятърните турбини в една държава , защото там са включени и наземни такива и недобре проектирани , и стари паркове . гледай фактор капацитет на някои от най-новите и модерни паркове , в момента има такива над 45% вече s 9 и 10МВт турбини ...

а това което се случва в калифорния и тексас , е следствие от екстремни климатични условия , а не от прекомерна интеграция на ВЕИ ... щото в тексас около 10 газови блока , един ядрен , и няколко въглищни не са сработили поради замръзване на водни и тръбни съоръжения . та не знам колко са ти виновни ВЕИ-тата , които даже не са ги и смятали за през зимата да подават ток ... :))) ... миналата година от екстремните жеги във франция , като започнаха да се изключват аварийно ядрените блокове по лоара ... ?! и там ли ВЕИ-тата са ти виновни ... ?! в калифорния поради екстремните жеги и прекомерната консумация на ток , непредвидена като възможност , започна каскадно изключване или щото ВЕИ-тата са ти виновни , че те даже не са смятани да работят вечерта . айде по-сериозно като разсъждавате по темата . в едно си прав , това е началото , те първа ще става по-весело ... :)))

най-лесно се влиза в обувките на импа за "зелените талибани" ... :)))
3
 
4
 
8
vzhekoff до: evlogi
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Фен съм на ВИЕ, даже съм си сложил у нас фотоволтаици, но от това не следва, че трябва да си затваряме очите. За последните 10 дена производството беше около 0-та, казвам го от първа ръка. Проблемите на Тексас (тази година), на Калифорния (миналата) са само началото. Какво ще стане когато милиони коли минат на ток ? По този път, по който ни бутат зелените, ще стигнем до пълен енергиен локдаун. Баланс трябва, а не лозунги.
2
 
2
 
7
преди 2 дни
Полша има механизъм за капацитет още 15 години за въглищните си централи, кани се да праве АЕЦ с янките. Така че тия ВЕИ ще ползва само като допълнение на микса още поне 20-30 години.
0
 
4
 
6
evlogi до: vzhekoff
преди 2 дни
Това са най-точните данни.Действително в Германия средния капацитетен фактор на вятърните паркове на сушата е около 23%.
Досегашните вятърни паркове в Полша на сушата работят с около 27-28% капацитетен фактор.Офшорните вероятно ще стигнат 40%-45% с по-новите ВГ, но резултатът ще е много далеч от тия 140 гвтч със сигурност.
3
 
3
 
5
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Те могат да напишат и 30 часа на денонощие, обаче фактите ти ги посочих, при това взети от германски източници. Продължаваш да дрънкаш глупости. Ако можеше да се достигнат тези числа, немците да са го направили. Обаче не са - пределът е някъде там и е от години така. От това, че публикуваш чужди лъжи и правиш твърдения на тяхна база следва, че и ти си разпространител на лъжи. Апропо, любопитна ми е нашата статистика за вятърките - вероятно е още по-трагична.
6
 
3
 
4
zelka007 до: vzhekoff
преди 2 дни
хе ... имаш неква фобия ... :)))

гледаш тук официалният им документ за програмата , ако искаш го прехвърли целият , ако искаш само страница 19 ...

http://psew.pl/en/wp-content/uploads/sites/2/2019/08/The-future-of-offshore-wind-in-Poland-PWEA-report.pdf

на стр.19 четем : Polish EEZ reaches at least 10–12 GW, with output potential of 50 TWh per year

после смятаме : 50 / 10 = 5 * 28 = 140 та така стигаме до тази цифра ...

първоначалният проект е за 10ГВт сега е вече за 28ГВт , ще търсят фактор на капацитет 50-60% , или 28 * (0,5)0,6 * 365 * 24 = (122640)147168 или пак около 140ТВтч се въртим ... :))) ... това е от техни официални лица ... не е от зелето ...
3
 
4
 
3
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Как се пишат лъжи !
Зелката пише, че с 28ГВт ветро капацитет щял да произведе 140 ТВч годишно.
По прости сметки се оказва, че всички ветрогенератори следва да работят 13,7 часа в денонощието на пълна мощност !!! (140ТВч = 140'000 ГВч - делим на 365 дни - по 384ГВЧ на ден, делим на 28ГВт мощност).
Реалността показва, че в една Германия вятърките са с инсталирана мощност 60.6 ГВт и са произвели 123.5ТВч (данните са за 2019г.), което прави средно около 5.6 часа ефективна работа на ден. Това е ДВА и ПОЛОВИНА пъти по-малко от глупостите на зелето.
3
 
3
 
2
преди 2 дни
Бе да вземат да проучат опита в Тексас да не стане да се молят на Путин да им дама ток в студената зима ........
4
 
0
 
1
преди 2 дни
ами нормално ... имат вятърен потенциал --> строят ... ние имаме вятърен потенциал --> ?? ...

планират около 28ГВт капацитет и да произвеждат около 140ТВтч с него , демек около 60% от търсенето на електрическа енергия в полша през 2040г . иначе 2005 планираха незнамсиколко ядрени централи и реактори , като първата трябваше да работи от 2020г . очевидно не е така ... сега последно търсят инвеститор за една централа с начало на търговски операции 2033-2039г ... :)))

междувременно LG строи завод за $1,5млрд за батерии , имат производство на електрически автобуси , строят хъб за втечнен газ , вече са третият най-голям производител на водород в европа , адаптират газопреносната си мрежа за насищане със зелен водород ... и развиват геотермална енергия за отопление ... ?! дали не се повтарям пак ... ?! та цената за на геотермалната енергия за отопление за градски нужди в полша е около 25лв за МВтч , пък на газовата топлофикация софия е 82лв за МВтч ... ма кой ти гледа в това глобално затопляне ... :)))