IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След неуспеха с TikTok: Microsoft се е насочила и към Pinterest

Софтуерният гигант отдавна има апетит за големи социални мрежи

10:09 | 11.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Microsoft се е обърнала към Pinterest в последните месеци с потенциална оферта да придобие за 51 млрд. долара социалната мрежа, популярна сред потребителите, които се интересуват от кулинария, интериорен дизайн и сватбени колажи, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Financial Times.

В момента преговорите не са активни, допълва един от тях. Microsoft следва стратегията си за придобивания, която има за цел да разшири портфолиото ѝ от активни онлайн общности, които да насочи към своята платформа за облачни услуги.

Pinterest, чиято пазарна капитализация се е увеличила с над 600% по време на коронавирусната пандемия, в миналото е подсказвала, че има желание да остане независима компания.

Нарастващата цена на акциите ѝ ще представлява препятствие за Microsoft, чиито книжа повишиха стойността си с близо 80% след дъното, което достигнаха заради пандемията, макар че пазарната капитализация на Pinterest е едва 3% от тази на Microsoft, достигаща 1,83 трлн. долара.

Придобиването на Pinterest, което може да е най-голямата сделка в историята на Microsoft, би било тест и за действията на администрацията на Джо Байдън и дали тя би позволила толкова влиятелни технологични компании да сключат сделка.

И все пак Microsoft, която продава основно на бизнеси и правителства, а не на потребители, избегна по-голямата част от политическото недоволство, което направи по-трудни придобивнията на гиганти като Facebook и Google.

Microsoft разкри, че има апетит за придобиването на голяма социална мрежа още миналата година, когато се опита да купи американските операции на TikTok – популярното китайско приложение, което е под натиска да продаде бизнеса си в САЩ, след като администрацията на Тръмп обяви, че то носи заплаха за националната сигурност. Наддаването за TikTok се провали, след като Oracle получи зелена светлина от Тръмп по време на преговорите.

През последните години Microsoft направи няколко придобивания. Отвъд покупката на LinkedIn за 26 млрд. долара през 2016 г., тя придоби GitHub и Minecraft. Последната премина границата от 131 млн. потребители миналата година. Отново през 2020 г. Microsoft сключи сделка и за частната гейминг компания ZeniMax за 7,5 млрд. долара.

Microsoft търси онлайн общности, виждайки в тях начин да подкрепи големите приложения в своята облачна платформа Azure. Миналата седмица Pinterest заяви, че броят на месечните ѝ потребители е нараснал до 459 млн. В момента тя разчита на Amazon Web Services, който е нейният доставчик на инфраструктура.

Притежаването на сайтове с голям брой активни потребители, много от които публикуват често, досене ценни данни за другите бизнеси на Microsoft. Данните от LinkedIn например, са използвани за „настройване“ на други приложения и услуги.

Pinterest, която дебютира на публичния пазар през април 2019 г., спечели от факта, че хората си останаха у дома по време на блокадите и имаха повече време за онлайн развлечения. Същевременно бизнесът се насочи повече към онлайн продажби.

Миналата седмица Pinterest отчете 76% скок на тримесечните си приходи, което изпрати цената на акциите ѝ с над 10% нагоре. Компанията разширява рекламната си база, пускайки нови формати и възможности за онлайн търговия, за да се конкурира с новите разработки на Facebook и TikTok.

Поради естеството на съдържанието си, социалната мрежа до голяма степен успя да избегне критиките за провала в модерирането на съдържанието, пред които се изправиха другите социални мрежи.

Microsoft и Pinterest са отказали да коментират въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
За това пък ще стане правоверна и БиТиВи-то и НОВА ще и удрят поедна шпакла от време на време..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
да я омажат с корпоративни прозззтотии като skype ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още