IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран вече произвежда метален уран

Това може да възпламени пак отношенията със САЩ, ако президентът Байдън възобнови преговорите с Техеран за повторно влизане в ядрената сделка

10:36 | 11.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Иран е започнал производство на метален уран, който се влага в атомни бомби, съобщава атомният надзорен орган на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс.

Това е поредното нарушение на ядреното споразумение от 2015 г., сключено със 7 от световните сили, посочва агенцията.

Нарушенията започнаха през 2019 г. в отговор на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от сделката през предходната година и възстановяването на санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

През последните месеци Иран значително усложнява усилията на президента Джо Байдън за връщане на САЩ в сделката с множество нарушения. В отговор на убийството на най-добрия му ядрен учен Техеран прие закон, който позволява откриването на завод за метален уран. През декември Иран заяви пред Международната агенция за атомна енергия, че планира да произвежда метално ураново гориво за изследователски реактор.

Според доклада на МААЕ, с който Ройтерс разполага, Иран планира да извърши изследвания върху уран с използване на естествен уран, преди да премине към уран, обогатен до 20%.

На 10 февруари Техеран е обявил, че е произвел малко количество метален уран в съоръжение под инспекция на МААЕ - вероятно в малка лаборатория, според хора, запознати с ядрената програма на Иран, пише и Wall Street Journal.

Дори и производството на малки количества метален уран може да възпламени пак отношенията със САЩ, ако президентът Байдън възобнови преговорите с Техеран за повторно влизане в ядрената сделка. Иран може да търси лост за договаряне, като предложи да спре производството като разменна монета.

Обогатеният уран е ключов компонент в производството на гражданска ядрена енергия, което според Иран е целта на страната. Обогатеният до 20% уран обаче е критичен компонент за производството на ядрен оръжеен уран, който е с чистота 90%. Ядрената сделка от 2015 г. ограничава Иран до обогатяване на уран от 3,67%.

Откакто администрацията на Тръмп напусна ядреното споразумение, ислямската република е натрупала ниско обогатен запас от уран от 2443 кг. Това е повече от 12 пъти над разрешеното съгласно споразумението. Максималната чистота на настоящите запаси е 4,5%.

Експертите се разминават по въпроса колко време ще отнеме на Иран да произведе ядрено оръжие. Някои западни официални представители смятат, че на страната ще са ѝ необходими две до три години, за да произведе ядрена бойна глава, ако няма външна намеса. Други, като Дейвид Олбрайт, бивш инспектор на оръжията и президент на Института за наука и международна сигурност във Вашингтон, смятат, че Иран може да направи прототип за около девет месеца.

Най-голямото неизвестно е колко е близо Техеран до монтирането на ядрена бойна глава върху ракета. Израелско нападение над ирански ядрен архив през 2018 г. показва, че ислямската република е запазила голяма част от своето ноу-хау за ядрени оръжия от предишната си оръжейна програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хамериканците са само една от страните по споразумението . иранците са ратифицирали договорът за неразпространение на ядрено оръжие . там има доста конкретни клаузи , които не изпълняват ... поради системно неспазване на този договор им се случват разните проблеми от хамерика на персийците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Toranaga
преди 3 години
"Нарушенията започнаха през 2019 г. в отговор на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от сделката през предходната година и възстановяването на санкциите на Вашингтон срещу Техеран."Та къде е нарушението, щом договора е амулиран самоволно от САЩ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още