IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Очаквам спукване на биткойн балона

Много от дребните фенове на криптото са балами, манипулирани от армия инсайдъри и продавачи на пенкилер, смята известният икономист

08:37 | 12.02.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Твърденията, че биткойнът е новото „цифрово злато“, подхранват нов балон с него и други криптовалути. При последния през 2017-18 г. биткойнът скочи от 1000 до 20 000 долара и след това се върне на 3000 до края на 2018 година.

Тъй като фундаменталната стойност на биткойна е нула и дори би била отрицателна, ако се наложи подходящ данък върху въглерода, свързан с масовото му замърсяващо енергоемко добиване, прогнозирам, че настоящият балон в крайна сметка ще завърши с ново спукване, пише за Financial Times Нуриел Рубини, професор по икономика от Нюйоркския университет.

Определянето на биткойна или друго крипто като „валути“ е погрешно название. Те не са разчетна единица: на практика няма цени в тях. Те не са мащабируемо средство за плащане: с биткойн можете да направите пет транзакции в секунда, докато с мрежата Visa - 24 000. Биткойните почти не се използват от законните компании за плащане на стоки и услуги, въпреки че Tesla заяви, че планира да започне да ги приема.

Криптото не е стабилно средство за съхранение на стойността: дори някои крипто конференции отказват да ги приемат като начин на плащане на таксата за участие в тях. Волатилните движения на цените могат да елиминират всяка печалба на търговец в рамките на няколко часа. Те дори не са деноминирани по последователен начин, който позволява на потребителите да сравняват относителните цени на стоките. Това разчитане на различни токени е реално връщане към бартер. Семейство Флинтстоун имаха по-сложна парична система, базирана на еталон: анимационните хора от каменната ера използваха черупки.

Дори позоваването на криптото като актив е погрешно. Повечето активи имат поток от доходи (акции, облигации, търговски недвижими имоти) или употреба (жилищата) или някаква друга полезност (декретните пари осигуряват ликвидност и могат да се използват за плащания). Златото не носи доход, но се използва в промишлеността. То също така има полезност като средство за съхранение на стойността, хеджиране срещу инфлация, обезценяване на валутите и крайни рискове.

Криптото няма доход, полезност, платежни или други услуги. Дори не е анонимно, тъй като блокчейн технологията в основната му улеснява проследяването на плащанията. То е просто спекулативен балон, по-лош от историческата мания по лалета в Холандия от началото на 17 век, тъй като цветята са имали и все още имат полезност. Функцията му като средство за съхранение на стойността срещу крайни рискове е недоказана. И още по-лошо: някои криптовалути, наречени „шиткойни“, са финансови измами по природа или пък са обезценявани ежедневно от техния спонсор. Цената на биткойн е силно волатилна и твърденията за манипулации от борсите, на които се търгуват, са широко разпространени.

Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 9
Todor Sabev
преди 3 години
Чудесен анализ, ама липва да каже най важното КОГА . Щот тези ги приказва от 5 години ако не и повече. Е все некога ще познае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чудесен анализ. Ясно и с факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
ANAV
преди 3 години
Биткойна е убежище за програмисти ентусиасти, които са го купили когато цената е била крайно ниска. Включително е крайни спекуланти, жадни за бързи печалби поради огромните и бързи флуктуации в цената. И не на последно място престъпници и хора от сивата икономика - основното място за използване на биткойн като платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
forexar
преди 3 години
Както винаги Рубини се опитва да впечатли с радикален песемизъм :)Много от казаното е истина, но допуска слабост като цитира авторитет в света на криптосвета - "Виталик Бутерин". Явно уважава създателите но не и творенията им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още