IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай

Швеция очаква да види какви последствия ще ѝ донесе решението директно да забрани участието на Huawei и ZTE в търговете за 5G заради опасения за сигурността

13:27 | 13.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Швеция отново се очертава като първа линия в напрежението между Европейския съюз (ЕС) и Китай. По-точно - предградието на Стокхолм Киста, където някои от водещите играчи в най-новото противопоставяне в новата Студена война попадат взаимно в полезрението си.

Борбата на Швеция с Китай за правата на човека започна през 2015 г. със задържането на шведско-китайски продавач на книги. Сега противопоставянето ескалира, след като Стокхолм в края на миналата година блокира две китайски компании, Huawei и ZTE, от доставките на основна 5G инфраструктура.

Пекин, като отмъщение на шведските обвинения, че техниката може да се използва за шпионаж, на свой ред вдигна мерника на шведския бизнес.

Няколко ключови актьори в тази драма са сгушени заедно във фокусирания върху високотехнологичния бизнес квартал Киста северозападно от центъра. От едната страна на заснежен паркинг местните служители на Huawei работят от скромен офис с червени тухли, върху който е поставено логото на компанията.

От другата страна са служителите на шведския съперник на китайския гигант Ericsson, които определено имат за какво да се притесняват. Наскоро компанията съобщи, че се опасява, че забраната на Huawei може да предизвика ответни мерки от страна на Пекин, което може да навреди на обширните операции на Ericsson в Китай.

Съвсем наблизо се намират и експертите на държавната шведска агенция за отбрана, или FOI, която разглежда въпросите за националната сигурност и която сега анализира как отношенията с Китай са станали толкова лоши и къде биха могли да стигнат по-нататък.

„Разбира се, шведското правителство не харесва тази ситуация; те никога не са го искали“, казва Оскар Алмен, китайски анализатор във FOI.

Други европейски държави, като Франция, Полша и Румъния, също предприемат стъпки за забрана на китайските съоръжения в техните 5G мрежи, но никоя не е била толкова категорична като Швеция при назоваването на Huawei и ZTE като явни заплахи за сигурността.

„Влиянието на китайската държава върху частния сектор на страната дава силни стимули за компаниите да действат в съответствие с целите на националните стратегии на Комунистическата партия на Китай“, казва шведският Пощенски и телекомуникационен орган, като цитира шведските служби за сигурност, когато забрани Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата на страната.

„Шведската служба за сигурност преценява, че китайската държава и службите за сигурност могат да влияят и да упражняват натиск върху Huawei", казва институцията. По-късно тя излезе с подобно становище и за ZTE. Китайското министерство на търговията на 21 януари обеща да предприеме „всички необходими мерки" в отговор.

Трудностите на Швеция представляват по-широк интерес за ЕС, тъй като засягат важни въпроси, с които се сблъскват много страни в блока, а именно къде да се направи граница между често печелившите търговски сделки с Китай и опасенията относно историята на човешките права в страната и историята на шпионаж на западните страни.

а Швеция всякакви търговски репресии срещу шведския бизнес също могат да повлияят на ключови компании, напр. производителят и търговец на облекло H&M и продавачът на мебели IKEA, които са инвестирали значителни средства в китайския пазар.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ериксон да не гледат толкова късогледо на нещата.По-скоро трябва да са доволни и активно да лобират и по други места по света за подобни мерки.Все пак да не забравяме,че Китай може да е 1.4 млрд., но извън Китай живеят почти 6.5 млрд души. И към 2050 год. това число ще е 1.3 млрд в Китай и 8.5 млрд извън Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още