IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши придобиването на 50% от акциите на супермаркети CBA

„ЦБА Инвест“ АД и „ЦБА Инвестмънт“ ООД придобиват дела от „ЦБА“ АД

14:44 | 11.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешава придобиване на 50% от акциите на веригата супермаркети CBA. Концентрацията между предприятия ще се осъществи чрез придобиване на съвместен контрол от „ЦБА Инвест“ АД и „ЦБА Инвестмънт“ ООД върху „ЦБА“ АД. Това става ясно от решение, публикувано днес на сайта на Комисията.

Искането за концентрация беше подадено в Комисията за защита на конкуренцията в началото на годината.

След осъществяване на планираната сделка „ЦБА Инвест“ АД и „ЦБА Инвестмънт“ ООД ще притежават по 50% от капитала на „ЦБА“ АД, като по този начин ще осъществяват съвместен контрол върху него.

Към Комисията е отправена молба да направи оценка на сделката и да разреши концентрацията, защото не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

„ЦБА Инвест“ е акционерно дружество със седалище и адрес на управление във Варна. Капиталът му е в размер на 50 хил. лева и се представлява от М. Кондов и П. Павленков. „ЦБА Инвестмънт“ е дружество с ограничена отговорност, също със седалище и адрес на управление във Варна. Капиталът му е в размер на 3,3 млн. лева и се представлява от управителя си М. Кондов, става ясно от информацията в решението на КЗК.

Придобиваното „ЦБА“ е акционерно дружество, също със седалище във Варна и с капитал от 50 хил. лева, представлявано от М. Кондов.

Към датата на подаване на уведомлението „ЦБА“ АД е под съвместния контрол на „Ес Пи Ем Ин“ ЕАД и „ЦБА Инвестмънт“, които притежават по равен дял от капитала на дружеството. Капиталът на „Ес Пи Ем Ин“ е в размер на 60 хил. лева, изцяло притежаван от „ЦБА Асет Мениджмънт“ АД. Капиталът на „ЦБА Асет Мениджмънт“ е в размер на 2 млн. лева. Дружеството е публично и акциите се търгуват на Българската фондова борса. Основни акционери са К. Гърдев с 34,99% и Р. Владев с 35,46%.

Съгласно проект на договора продавачът „Ес Пи Ем Ин“ ще прехвърли на купувача „ЦБА Инвест“ 25 хил. броя поименни акции, представляващи 50% от капитала на „ЦБА“ АД.

Целта на планираната сделка е подобряване на финансовите резултати и цялостната дейност на придобиваното дружество, свързана с търговията на дребно с бързооборотни стоки, посочва се в решението на Комисията.

„ЦБА Инвест“ е регистрирано през 2020 г. с инвестиционна цел. Крайното контролиращо дружество „Маркон Инвест“ ЕАД извършва дейност по отдаване на обекти под наем. Дъщерните дружества - „ЦБА София“ ООД и „ЦБА Еко Маркет“ ООД, извършват търговия на дребно чрез верига супермаркети за хранителни и нехранителни стоки.

„ЦБА Инвестмънт“ не осъществява дейност, а дружествата от групата на „ЦБА Инвестмънт“ извършват дейности по отдаване под наем и експлоатация на собствени недвижими имоти.

„ЦБА“ АД осъществява търговия на дребно чрез верига супермаркети ЦБА - за хранителни и нехранителни стоки. Дружеството оперира през 2019 г. 48 търговски обекта.

Предвид дейностите, извършвани от участниците в концентрацията, КЗК прави извод, че е налице хоризонтално припокриване по отношение на търговията на дребно с бързооборотни стоки, осъществявана от придобиващото съвместен контрол предприятие „ЦБА Инвест“ (чрез „ЦБА София“ АД и „ЦБА Екомаркет“ ООД) и придобиваното дружество „ЦБА“ АД.

Свързани компании:

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още