IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският премиер: "Северен поток 2" не е компенсация за Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече газопровода и един от последните мостове между ЕС и Русия

16:36 | 11.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Матеуш Моравецки. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Матеуш Моравецки. Снимка: Архив Ройтерс

"Северен поток 2" не може да бъде компенсация за това, което Германия е сторила на Русия през Втората световна война, категоричен бе в Twitter полският премиер Матеуш Моравецки. 

Неговият коментар е свързан с изказване на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер пред местното издание Rheinische Post. В него той припомня, че 20 млн. граждани на СССР са загубили живота си по време на инвазията на нацистка Германия през 1941 година, пише AFP.

Агенцията напомня, че 6 млн. поляци, сред които 3 млн. евреи, са избити в периода 1939 - 1945 година и Полша все още очаква репарации от Германия.

"Макар и да съм съгласен с германския президент, че дълговете не са платени, "Северен поток 2" не е компенсация", пише полският премиер.

Щайнмайер нарича газопровода и "един от последните мостове между ЕС и Русия".

По отношение на "Северен поток 2" Моравецки предупреждава в своя акаунт в социалната мрежа, че това е проект, който ще служи за прокарване на агресивната руска политика в ЕС и е време да бъде спрян.

Коментарите на Щайнмайер бяха дискутирани и в обедния брифинг на Европейската комисия. Говорителят на институцията Набила Масрали не коментира думите на германския президент, но посочи, че позицията на Брюксел е, че "Северен поток 2" няма да диверсифицира източниците на природен газ в общността.

Тя обаче допълни, че това е проект на група от частни инвеститори и Брюксел не може да спре реализацията му. Веднъж завършен газопроводът ще трябва да работи изцяло по европейските правила, допълни още говорителят по въпросите на външната политика.

Въпреки големия натиск от други европейски държави и от САЩ, Берлин не променя позицията си за "Северен поток 2" и настоява, че това е икономически проект, който е необходим за страната. Германският канцлер Ангела Меркел има намерение да коментира с Вашингтон въпроса за руските енергийни проекти в ЕС, а и в САЩ дават сигнали, че са готови да преговарят.

В "Газпром" се надяват да реализират плановете си за проекта през тази година въпреки санкциите, които спъват работата. Nord Stream 2 AG, компанията, ангажирана с проекта, има срок до края на април да завърши строителството в датския участък на газопровода. 

Тръбите се полагат от кораба "Фортуна", който завърши малък участък във водите на Германия в края на 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Едно време Русия е била държава на големи физици и химици, писатели написали едни от най великите киниги, театър, балет, незабравими филми, архитектура и култура. Крале от цял сват са се събирали в Русия на приеми и балове. Днес путинова Русия, като ислямските катуни се свързва само с петрол, газ и войни. Путин е толкова удобен за САЩ че няма накъде повече. Оправдава НАТО, създава проблеми в Европа и войни в Азия, които САЩ изпоузва като повод да разполага войски навсякъде. Русия и Китай, две бивши комунистически държави, днес едната се бори да разполага 5 джи мрежа по света, другата да пусне още една тръба с газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Проекта е разбира се икономически. Половината от парите са дадени от европейски фирми които са заинтересовани да увеличат печалбите на собствените си инвеститори не на Газпром . Също така защо сочите само Германия като бенефициент. Част от газта се насочва към Франция, а най-голям процент заминава в Австрия в газовия хъб Баумгартен. Така ще спечелят собствениците на хаба и Австрия. Ще спечелят и потребителите на газ в Европа защото с добавянето на доставчик ще доведе до намаляване на спотовите цени. Това индиректно ще "помогне" и на нас защото в цената на газта която плащаме е включена съставка цена на спотовият пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Тоя път САЩ ще отстъпят. Разбира се деликатно. Газопровода не усилва влиянието на Русия - като цяло ЕС няма да купува повече газ от Русия. За САЩ е по-важно Германия да остане приятелска страна, вместо да се карат за една тръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вие върнете Кьонигсберг, ако изобщо празната ти кратуна знае какво е. И още една камара градове и територии, наглецо копейчест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Де.би, Сталин опрости златото, което ГДР трябваше да плати на СССР като репарации във войната. Поляците обаче си взеха своето.Ако искаш Путин да си поиска неплатеното злато?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
Де.би ,първо руснаците да върнат Кьонигсберг:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Полският премиер: "Северен поток 2" не е компенсация за Втората световна война Върнете на немците Данцинг, т.е. Гданск и тогава се отваряйте.Даже трябва да върнете много повече от това.И немците ще ви компенсират за пАтока кеш.Както едно време Полското кралство си продавало земите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още