IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават вариантите за превоз на тротинетки и колела в столичния транспорт

Влизането с тротинетки ще бъде разрешено за цялата мрежа по всяко време, а с велосипед - в определени часове от деня

15:55 | 11.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

От 1 май се разширяват възможностите за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт в София. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание.

Предложението беше внесено от общинските съветници Владислав Панев от „Демократична България“ и Виктор Чаушев, експерт от ДСБ в комисията по транспорт и туризъм в СОС.

Влизането с тротинетки ще бъде разрешено за цялата мрежа на градския транспорт по всяко време, а с велосипед в метрото ще може да се пътува преди 7 ч. и след 20 ч. в работните дни вместо след 21 ч., както беше досега.

Освен това в крайградските автобусни линии ще може да се влиза с велосипед през уикендите при ограничение от максимум два велосипеда в автобус. През работните дни влизането с колело в крайградските автобуси ще бъде възможно до 6,30 ч. и след 20 ч., като отново ограничението е до два велосипеда в автобус.

Общинските съветници решиха също, че вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед, а то ще бъде включено в билета или картата на пътуващите.

След шест месеца Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще изготви доклад за прилагането на мерките.

Според Владислав Панев решението е стъпка напред в борбата за чист въздух в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още