IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото ваксиниране в Сърбия ѝ помага да запази без промяна лихвите

Централната банка запази без промяна основната си ставка на рекордно ниския 1%

20:20 | 11.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Една от най-бързите в Европа програми за ваксинации срещу коронавируса помага на Сърбия да се справя с пандемията и без допълнително намаляване на лихвените проценти.

Централната банка, която бе първата на Стария континент, която намали лихвите заради коронавируса миналата година, запази без промяна основната си ставка на рекордно ниския 1% в четвъртък. Това е в унисон с очакванията на всички 19 анализатори, допитани от Bloomberg.

„Координираните мерки за парични и фискални политики продължават да имат благоприятен ефект върху финансовите условия за икономиката и гражданите“, посочват от централната банка.

Страната, която бе сред първите в света, прилагащи ваксините на Китай и Русия наред с тези на западните производители, е и с едно от най-високите нива на извършени ваксинации на глава от населението в Европа, без Великобритания и Малта. Това, заедно с нов пакет от икономически стимули за 3 млрд. долара, които включват директни средства за бизнеса и домакинствата, са сред мерките за справяне с последствията от Covid-19.

След като бяха намалени лихвените проценти и увеличени държавните разходи, Сърбия отчете и едно от най-малките икономически свивания миналата година. Но въпреки прогнозите за икономическо възстановяване от 6% през 2021 г., анализаторите очакват инфлацията да остане под 2% и не виждат шансове за увеличаване на лихвите поне до следващата година.

Едно от притесненията за Сърбия е непоклатимостта на националната валута, която централната банка поддържа в тесен диапазон спрямо еврото от години. Въпреки че сръбският динар почти няма промяна спрямо еврото тази година, поскъпването може да се ускори с напредването на икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
1-во е политически, а на 0-лево ниво: психотропен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ваксинацията вече е икономически инструмент ... първо е политически , естествено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още