IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от новото жилищно строителство у нас е съсредоточено в София и Варна

Миналата година в столицата е стартирало строителството на близо 8000 нови жилища с обща площ от малко над 1 млн. кв. м

19:07 | 11.02.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Над половината от новото жилищно строителство у нас през 2020 г. е било съсредоточено в София и Варна, сочат изчисления на база данните на Националния статистически институт (НСИ).

В столицата през пандемичната 2020 г. е започнало строителството на близо 8000 нови жилища с обща разгъната застроена площ (РЗП) от малко над 1 млн. кв. м., а във Варна през същия период са започнали да се строят 3692 нови жилища с обща площ от малко над 460 хил. кв. м.

Общо в страната новозапочнатите жилища през 2020 г. са 20 735, като намаляват с 2187 спрямо година по-рано, а общата им площ достига малко над 2,5 млн. кв. м, като също се свива с 9,5% на годишна база.

Въпреки доминацията на София и Варна в новото жилищно строителство у нас през миналата година, то все пак е забавило леко темп и в двата града вероятно заради несигурността за икономиката и перспективите пред жилищния сектор, породени от пандемията. В столицата новозапочнатите жилища са с 945 по-малко спрямо 2019 г., въпреки че изглежда са по-големи, тъй като при общата им площ спадът е само с 5,6% на годишна база.

Годината е започнала много силно за жилищното строителство в София с обща площ на новозапочнатите домове от малко над 334 хил. кв. м през първото тримесечие, но след появата на коронавируса строителните предприемачи са „дръпнали спирачката“ между април и септември. В края на 2020 г. жилищното строителство в София отново е засилило обороти, като общата площ на жилищата, чието изграждане е стартирало през четвъртото тримесечие, надхвърля 262 хил. кв. м.

Обратна е картината във Варна. Там най-ударно за жилищното строителство миналата година е било третото тримесечие, когато е започнало изграждането на 1641 нови жилища с общо РЗП от 143,6 хил. кв. м, докато в края на годината броят на новите жилища е намалял до 684, приблизително колкото и през първото и второто тримесечие.

През 2020 г. в морската столица е започнало строителството на общо 3692 нови жилища с обща площ от малко над 460 хил. кв. м, като жилищата са с 26 по-малко спрямо 2019 г., а тяхното РЗП е надолу с 10,3% на годишна база.

Макар че остава на трето място, Пловдив единствен сред четирите най-големи града в България, отбелязва ръст през 2020 г. както на новозапочнатите жилища, така и на общата им площ. В Града под тепетата е започнало строителството на 2406 нови жилища, или с 479 повече спрямо година по-рано, а тяхното РЗП достига малко над 300 хил. кв. м и расте с 22,8% на годишна база. Това се дължи на силната първа половина на годината за жилищното строителство в града, когато е стартирало строителството на над 60% от новозапочнатите жилища за цялата година.

Пловдив е и единственият сред четирите най-големи града у нас, който регистрира ръст на издадените разрешения за строеж през миналата година, като в края на 2020 г. той дори е достигнал исторически връх, така че може да се очаква жилищното строителство в града отново да набере скорост през идните години.

В Бургас миналата година са стартирани повече, но по-малки жилища в сравнение с 2019 г. Техният брой достига 2345 и нараства с 516 спрямо година по-рано, но общата им площ от малко над 236 хил. кв. м леко намалява с 2,3% на годишна база.

В морския град жилищното строителство е достигнало дъно през второто тримесечие, когато в страната беше въведено извънредно положение заради коронавируса, въпреки че на строителния сектор не беше забранено да работи, но темповете са се ускорили в края на годината с цели 963 новозапочнати жилища, повече отколкото във Варна и Пловдив през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
sando1
преди 3 години
Какви ракети, какви глупости пишеш. Намали наркотиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
Да стоят пък да видим кога ще се усетят, че купувачи няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Хахахаха - Ватенката щял да препоръчва психиатър :) Видимо от често ползване на услугите :) Иначе цялата xoмо дружинка се е събрала. Що не кажете нещо и за дневалния ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Явно си забравил да си изпиеш хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Глуупчо, не е лошо първо да прочетеш малко, после да ломотиш глупости! Износът на България за 2019 е към 30 милиарда евро. Това услуги ли са бе, деебил?? По износ България има един от най-високите коефициенти към БВП, около 60%. Иконимиката на расията е износ на ресурси и суровини. Абсолютно същата, като на повечето африкански и арабски страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
то това е тенденция в цял свят ... кво те притеснява ... ?! това първо ... второ фермерите за кво ги мешаш тук ... ?! за да си фермер требе най-напред да разбираш от бизнес , на второ место требе да си работлив , ама много работлив , и на трето место требе да разбираш от фермерство , нещо да поназнайваш ... иначе си обикновен кияк . за такива вече няма место , съжалявам . това си е отговорна и сериозна работа - животновъдство , растиеневъдство . ако искаш нещо любителско никой не те спира , пари да имаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Как пълнят Варна с народ и ако видиш статистиката, за 1 година Варна е намаляла с 3000 човека? А и защо му е на някой да напада държава, която е една бензинова колонка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
mvr0306
преди 3 години
За това да благодарим на "видими резултати" и "работа, работа и пак работа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Ами то общо взето тези 4 града останаха в България(Сф, Пловдив, Варна, Бургас) , Стара Загора, Благоевград и Велико Търново изостават, всички други са в амок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Веск
преди 3 години
Разбрах вече. 8 самолета Ф16 ще защитят 4 града. По 2 на град. София, Пловдив, Варна, Бургас. Натъпкваме там населението, опразваме територията и....... какво, за кого? Благодарение на тази политика дребните фермери почти изчезнаха, а с тях и чистата продукция. Земята стана ненужна, кората с право я продават и идват в София да си купят гарсониера именувана отскоро двустаен и да работят в икономиката УСЛУГИ. Провери. За разлика от руската икономика софийската е услуги. От Империя се движим към град-държава или нека са 4 градове държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още