IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Може да скъсаме връзките с ЕС, ако бъдат наложени икономически санкции

Има двойни стандарти на Европа по отношение спазването на законите и правото в Русия, смята руският външен министър

12:42 | 12.02.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сергей Лавров. Снимка: Архив,&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив, Alex Kraus/Bloomberg

Русия може да прекрати отношенията си с ЕС, ако Брюксел наложи санкции, създаващи рискове за чувствителни за страната икономически отрасли. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Соловьёв LIVE във видеоплатформата YouTube.

ЕС е крупен търговски и инвестиционен партньор на Русия и ако бизнесът е взаимноизгоден - ще го продължим, коментира той. Но ако има икономически санкции, включително и за най-чувствителните отрасли, е възможно преустановяване на отношенията, става ясно още от думите на външния министър.

"Да, не искаме да се изолираме от света, но трябва да бъдем готови за това. Искаш ли мир, готви се за война", коментира руският външен министър.

Неговото изказване идва на фона на увеличените очаквания за нови санкции срещу Русия, свързани с ареста на опозиционния лидер Алексей Навални. Европейски държави и институции оказват натиск срещу Германия да се откаже от газопровода "Северен поток 2", който и Берлин, и Москва определят като чисто икономически проект.

В интервюто Лавров се оплака от двойни стандарти на ЕК по отношение на страната. Той посочи за пример отношението на институцията по делото срещу каталунския лидер Карлес Пучдемон преди няколко години. Тогава на призивите за намеса коментарът на Брюксел е, че Испания е суверенна държава, има своето законодателство и го спазва в този случай, но не приема аргументите на Москва за спазване на законодателството на Русия по казуса с Алексей Навални.

Сергей Лавров беше категоричен, че арестите на протестиращи привърженици на опозиционния лидер са били с цел "идентифициране на лица, участващи в незаконна акция", и не се съгласи с определението, че са политически мотивирани.

Тази акция не просто беше незаконна, организаторите дори и не поискаха разрешение за провеждането ѝ", коментира още външният министър по повод протестите в страната срещу ареста на Алексей Навални.

Лавров защити и решението за изгонването на западни дипломати от Русия, участвали в протестите. Те са длъжни да спазват законите на страната, в която се намират, категоричен беше той.

По повод визитата на Жозеп Борел в Москва Лавров беше категоричен, че от Върховния представител на ЕС по външните въпроси нищо не зависи. Той е установил това при контактите си с предшествениците на Борел - Федерика Могерини и Катрин Ащън. Посещението на европейският дипломат в Русия е дълъг процес, съгласуван от държавите в общността, и е било осъществено в сложен момент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
той е мечолапец :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Вова-та е двупосочен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
А ти - Мозъчко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ти от кои си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Е, някои ходят за премии зад Халите.Други са мечоносци и не искат пари.... всякакви ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
vzhekoff
преди 3 години
Ти къде видя мозъци ? Само *** на хранилка у козяка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
кажи ми кой от тези енергоносители не можем да заменим с друг произход ...- в лук преработиха голяма част от инсталациите и вече могат да работят с тежък иракски ... даже внасят периодично ...- интерконекторът ще е готов в края на годината, кеф ти азерски кеф ти втечнен газ кеф ти румънски можем да внасяме , даже имаме и част от терминал ...- ядрено гориво да искаш по света , румънците сами си го произвеждат ... :)))та кой е закърнял не се знае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Invcom
преди 3 години
Кажи ми ЕДИН енергоносител с изключение на въглищата, който България да не внася от Русия ... Газ ли ? Петрол ли ? Ядрено гориво ли ? Все се чудя и не мога да повярвам как е възможно толкова закърнели мозъци и то в икономически форум да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Само два месеца след БРЕКЗИТ може да има РЕКЗИТ. Прекалено е хубаво за да е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Един Българин
преди 3 години
Плаши Германия, останалите нямат никакви връзки с Русия освен зага през Германия, ние някакъв *** поток, който е транзитен и това е. Те не купуват европейски стоки т.к. са скъпи, а и има протекционизъм. Нищо съществено за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още