IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети човек по света се съмнява в демокрацията, в България – всеки втори

53% от хората в глобален мащаб смятат изборите в тяхната държава за свободни и честни

17:25 | 12.02.21 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Свободни и честни избори, от една страна, и управление според волята на народа – от друга, са предпоставки за силна демокрация. Само 37% от гражданите, живеещи в страни, припознати за демокрации, по света са съгласни, че в тяхната страна са изпълнени и двете условия.

Всеки трети по света твърди, че нито едно от двете не е валидно за държавата, в която живее, а 23% смятат, че в страната им е изпълнено само едно от условията. Българите са сред нациите, които в най-малка степен чувстват, че страната им се управлява според волята на народа. 19% от запитаните в нашата страна смятат така, но 74% не се съгласяват.

Това са някои от резултатите от последното глобално проучване „Гласът на хората“ (VOP), проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2020 г. Проучването за демокрацията покрива 44 държави по света и около 42 хиляди пълнолетни граждани, като е представително за около две трети от световното население.

Къде сме ние

Българите традиционно са скептични за демократичната природа на управлението в страната, докато 46% от световното население се съгласява, че страната му се управлява според волята на хората, при почти равен дял на тези, които не са съгласни.

„Галъп интернешънъл“ използва различни индикатори през последните десетилетия, които позволяват базово сравнение, макар и при минимални разлики. През 2000 г., например, само една трета от населението по света вярваше, че страната му се управлява според волята на народа, а около 60% бяха на противоположното мнение.

През 2007 г. вярата в демократичната природа на управлението показа симптоми на увеличаване, които бяха допълнително потвърдени през 2014 г., когато вече половината от респондентите в световен мащаб се съгласяваха, че страната им се управлява според волята на народа. Другата половина не се съгласяваше.

В момента ситуацията е подобна на тази през 2014 г. Но много по-добра от регистрираното в началото на века. Но… има и друго „но“ – позитивната тенденция на продължаващ ръст изглежда спряла.

Възприятия за демокрация

Разбира се, доста различаващи се са обществените възприятия за демокрацията в различните културни условия, политически системи, текуща политическа ситуация и т.н. Различна е и степента, в която хората по света са склонни да критикуват управлението си.

Сред регионите и големите нации, хората в Индия изглеждат най-уверени в състоянието на демокрацията в своята държава (83% там са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората), но също и хората в Азия като цяло. Тези нагласи изглеждат стабилни в годините по тези места. През 2014 г., например, Индия и Азия отново бяха на върховите места по отношение на удовлетвореността от демократичността на управлението.

Най-неудовлетворени от демократичната природа на своето управление към края на 2020 г. изглеждат гражданите в източната част от ЕС, Латинска Америка и Русия – около една трета от отговорите по тези места са позитивни. В САЩ пък структурата на отговорите е близка до обобщените данни за света.

Прегледът по страни показва, че най-големи дялове позитивни отговори сега са регистрирани в Азербайджан (84%), Индия (83%) и Гана (81%). Босна и Херцеговина (8%), България (19%) и Колумбия (22%) са в дъното на скалата на позитивните отговори.

Последна актуализация: 11:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
той е от начинаещите *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хич не си разбрал статията... прочети я отново. Заглавието изобщо не отговаря на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ти май не си в час ... в "демокрацията" вярват само тия , които се хранят / и тлъстеят / от нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Демокрация = власт на демократическата партия на САЩ?Защо?Защото 6 техни фамилии владеят 95% от световните медии и промиват мозъците на **** бaлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Я всегда думал что демократия - это власть народа, но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что демократия - это власть американского народа. "И. В. Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Естествено, че комуняците, бившите ченгета от службите, посланици, офицери, партийни секлецари, ловни другари, готвачи, бармани, сервитьори, и всякакви веселбари от номенклатурните трапези, вечеринки, кушии и лапаници, както и техните деца, внуци и роднини до девето коляно, НЕ ВЯРВАТ В ДЕМОКРАЦИЯТА. Също така не вярват абсолютните кухоглавци, неграмотници, некадърници, бездарници, мързеливци, пияници, наркомани и клошари.Което, както казах, е напълно естествено. Докато не се оттече тая помия, процентите ни все ще са около тая цифра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Демокрация:власт на тарикати, крадливи лицемери над **** стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още