IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският здравен орган започва бърза процедура и за ваксината на CureVac

Органът оценява данните съгласно така наречения процес на непрекъснат преглед

15:10 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/RONALD WITTEK</em></p>

 Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Европейската агенция по лекарствата (EMA) стартира бърза процедура за одобрение на ваксината срещу коронавирус на производителя от Тюбинген CureVac. Решението се основава на предварителните резултати от лабораторни тестове и клинични проучвания, обяви в петък в Амстердам EMA.

Според EMA от предварителните резултати става ясно, че ваксината стимулира производството на антитела срещу коронавируса, предава DPA.

Органът оценява данните съгласно така наречения процес на непрекъснат преглед (Rolling Review). Данните и резултатите се проверяват непрекъснато, дори ако серията от тестове все още не е завършена и не е подадено заявление за одобрение в ЕС. Процедурата е по-бърза от конвенционалните, но също толкова внимателна, поясни още EMA. Не е ясно колко време ще отнеме тестът.

Веднага щом има достатъчно доказателства, че ваксината е ефективна, производителят може да кандидатства за разрешение за продажби в ЕС. Експертите на EMA дават препоръка за това. След това официалното решение се взема от Европейската комисия. В момента се провеждат две други процедури за тестване на ваксини, а до момента в ЕС са одобрени три ваксини срещу Covid-19. 

През ноември миналата година Европейската комисия съобщи, че се е договорила за доставка на 225 милиона дози от тази ваксина, с възможност за осигуряване на до 180 млн. дози допълнително.

CureVac е германски производител, който наскоро обяви сътрудничество с Bayer.

Ваксината е разработена въз основа на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която организмът може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

Вaкcинaтa имa прeдимcтвoтo, чe мoжe дa ce cъхрaнявa и в хлaдилникa дo три мeceцa за разлика от тази на BionTech/Pfizer, която изисква минус 70 градуса температура. Тoвa улecнявa cъхрaнявaнeтo и лoгиcтикaтa нa вaкcинитe.

Германската биотехнологична компания нашумя особено през март мината година заради желанието на американското правителство да пренесе дейността си в САЩ и да разработва ваксина за коронавируса, която да се ползва с приоритет от американското население. Впоследствие тези планове на експрезидента Доналд Тръмп бяха спрени, включително и чрез намесата на германското правителство, което придоби дял в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още