IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid попари и тазгодишните пътувания за Китайската Нова година

В някои райони на Китай мерките заради коронавируса отново бяха затегнати

16:00 | 12.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Броят на хората, които са пътували в Китай преди Лунната Нова година, е намалял спрямо две години по-рано, след като ограниченията заради коронавируса са оказали влияние върху най-голямата годишна вътрешна миграция в странта, предава Ройтерс.

Седемдневният празник, който започна в четвъртък, е най-важният в Китай и обикновено е свързан с големи семейни събирания. Милиони работници обичайно пътуват по това време – понякога хиляди километри от Пекин до други градове, за да се върнат в родните си места в по-отдалечените райони.

Данни на Министерсвото на транспорта, китайския интернет гигант Baidu и фирмата за анализ на туристически данни ForwardKeys показват значителен спад на дела на пътуващите тази година в страната, която има 1,45 млрд. души население.

С около 48 млн. души повече се очаква да останат в 36-те основни града тази година спрямо две години по-рано, показват данните. Същевременно различни компании и кина се подготвят за по-голямото търсене.

Данните на Министерството на транспорта показват 70% спад на броя на пътническите пътувания в страната през двете седмици преди Китайската Нова година в сравнение със същия период през 2019 г. Пътуванията по това време миналата година също бяха засегнати от пандемията, която тогава беше в начален етап на развитие.

Индекс на пътуванията, публикуван от Baidu и базиран на GPS данни от потребителите, показва 41% понижение на броя на пътниците в сравнение с 2019 г.

Резервираните полети за двете седмици преди празника са едва 32,8% спрямо тези от същия период на 2019 г., а билетите, издадени през празничния период, са 14,7% от нивото, регистрирано през 2019 г., посочва информацията на ForwardKeys.

През януари правителството призова хората да се откажат от плановете си за пътуване след новият скок на случаите на Covid-19, който накара местните власти да наложат по-строги мерки за ограничаване разпространението на вируса. В някои области ограниченията бяха облекчени в последните дни, което предизвика бум на резервациите в последния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
тия от Тъпанасторо си мислят че ората имат Интранет, тва да не ти е Булгapистан ве Ильена ?? .... :))China (shanghai) new year fireworks 2021 | china new year 2021 celebration |https://***.youtube.com/watch?v=H_72bEZDCg0Chinese New Year Around the World 2021https://vimeo.com/511469164Silvester in Wuhan: Chinesen feiern, als waere Corona nie gewesenhttps://***.youtube.com/watch?v=--hSug5kaps
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още