IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даренията за Навални в биткойни се увеличават

Според портфейла с биткойни на кампанията тя е получила 6,242 биткойна от 1 януари до 11 февруари

16:31 | 12.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Движението на изпратения в затвора критик на властта в Русия Алексей Навални е получило дарения в биткойни на стойност близо 300 хил. долара от началото на годината, съобщи Ройтерс.

По-рано миналия месец Навални се завърна в Русия за първи път, откакто бе отровен миналото лято. Той бе арестуван заради нарушения на условната си присъда и миналата седмица бе осъден на почти 3 години затвор.

Неговото движение приема дарения в биткойни от 2016 г. насам чрез мрежа от регионални централи, за да може да затрудни евентуалното проследяване и спиране на средствата.

Леонид Волков, един от приближените на Навални, който отговаря за централите на движението в Русия, заяви, че като цяло даренията за каузата им са се увеличили двойно през януари на годишна база, но не разкри в какви обеми са или чрез какви методи за плащане са били направени те.

Според портфейла с биткойни на кампанията, видян от Ройтерс, тя е получила 6,242 биткойна от 1 януари до 11 февруари. Минути след 15:30 ч. българско време най-голямата по пазарна капитализация криптовалута струва 47 962,32 долара, което е поскъпване от 0,5% за последните 24 часа. Това прави сума от малко над 299 хил. долара.

Това е повече от стойността на всички биткойни, дарени на кампанията през 2020 г. по тогавашни цени, показват изчисления на криптосайта Protos.

Волков обаче заяви, че не е правилно да се дава оценка от 300 000 долара на даренията в биткойни тази година, тъй като те не са били направени при настоящите високи цени на криптовалутата.

Най-големите единични дарения са били направени в деня след завръщането на Навални от Русия – цял един биткойн, както и в навечерието и веднага след протестите в негова защита на 23 януари – 0,86 биткойн и още един цял биткойн, показват данни на сайта blockchain.com.

„Имаме много голям прилив на дарения“, посочи Волков. „Повечето дарения идват от обикновени хора. Няма нищо сложно“, допълва той.

От 2016 г., когато регионалната мрежа на Навални започва да приема биткойни, над 685 биткойна са преминали по портфейла ѝ. При настоящите цени това се равнява на сума от около 31 млн. долара.

В момента балансът по биткойн портфейла на кампанията на Навални се е свил до 1,49277086 биткойна.

„Използваме биткойни, защото те са добър законен начин за плащания. Фактът, че имаме алтернативата на плащанията в биткойни, ни помага да се защитим от руските власти. Виждат, че ако закрият другите по-традиционни канали, ние все пак ще имаме биткойни. Като застраховка е“, допълва Волков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
у панделата няма да ви трябват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още