IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Средствата от Плана за възстановяване за бизнеса трябва да се удвоят

Направена е една крачка, сега трябва да се направи още една, изтъква Васил Велев от АИКБ

21:55 | 12.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Планът за възстановяване и устойчивост вече предлага създаването на три фонда за общата сума от 900 милиона лева за съществуващия бизнес. Тази сума обаче трябва да се удвои, за да стане поне пропорционална на това, което е било до момента. Направена е една крачка, сега трябва да се направи още една. Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на Стара планина Холдинг АД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”. 

Велев коментира темата по повод новия вариант на плана, изработен под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и качен на сайта nextgeneration.bg.

“За неутрализиране на вредното въздействие на коронавируса по Плана за възстановяване и устойчивост се дават още едни пари, които са 64% спрямо парите по Многогодишната финансова рамка. Това означава, че на всеки три лева по оперативните програми идват по още 2 лева за възстановяване на икономиката и пазара на труда, а за икономиката нямаше нищо в този план, вместо да има поне толкова, колкото има в Програма "Иновации и конкурентоспособност”, посочи Велев.

Според него, ако се спази този принцип, в тези три фонда трябва да има не 900 млн. лв., а 900 млн. евро.

Друга тема, на която Велев се спря, е състоянието на бизнес климата у нас.

“Усилията за намаляване на административните тежести и подобряване на бизнес средата, които бяха започнати по предложение и с натиск на бизнеса, са изоставени в последно време. Това, насложено с коронакризата, влошава бизнес климата и води до недобри резултати”, посочва председателят на АИКБ.

Като пример гостът даде възможността за отлагане на реформата при събирането на таксата за битови отпадъци, която трябваше да започне през 2022 г.

"В съществуващата система има много пороци, а отлагането на реформата ѝ е абсолютно недопустимо", добавя Велев.

Той прогнозира, че в средата на 2022 г. българската икономика може да се върне до нивото си от 2019 г. при действия на ваксините и нормализиране на пазарите.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Хайде точно този с 800-те дни не ни трябва.....,ще цъфнем и ще вържем с него.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
7-8 години е много, дай нещо за 800 дни! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
апчета , другарю ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
С 900 млн. евро можеш да си купиш няколко колички и да продаваш сладолед. За възстановяване на Бизнеса също става - да го разсмива, та да му е по-леко и весело, докато умира.В момента се работи по Проект ТРИЛИОНЕН ФОНД - https://kidsfund.alle.bgТова вече е сериозно.България може не само да се изправи на крака, но и да се нареди сред най-богатите страни в света, в рамките на 7-8 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още