IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците отново спасиха Доналд Тръмп от импийчмънт

45-тият президент на САЩ обеща да продължи да защитава "величието на Америка"

09:28 | 14.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Американският сенат оправда 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на втория процес за импийчмънт срещу него в рамките на година, като голяма част от републиканците отхвърли обвиненията за ролята на Тръмп в атаката на неговите поддръжници срещу Капитолия, съобщава Ройтерс.

Мнозинството от сенаторите гласуваха в подкрепа на обвиненията, но това не беше достатъчно, тъй като бяха необходими две трети от всичките гласове. Седем републиканци се присъединиха към демократите във вота от 57 гласа „за“ срещу 43 гласа „против“. 

Това е единственият импийчмънт в историята на САЩ с толкова голяма двупартийна подкрепа. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл гласува „против“, посочвайки, че конституцията не му дава право да осъжда бивш президент, въпреки че след вота той отправи остра критика към Тръмп.

“Тези престъпници носеха негови плакати, неговото знаме и с викове показваха лоялността си към него“, заяви Макконъл, като добави: “Беше очевидно, че само президентът Тръмп можеше да сложи край на това. Той беше единственият”.

След края на процеса бившият президент на САЩ обеща да продължи да защитава "величието на Америка".

Тръмп напусна поста на 20 януари, така че процедурата по импийчмънт не може да бъде използвана за неговото отстраняване. Въпреки това демократите се надяваха да спечелят присъда, която да го държи отговорен за атаката срещу сградата на Капитолия, при която загинаха петима души, включително един полицай, и да се стигне до ново гласуване, което да блокира достъпа му до друга държавна позиция.

Тръмп е първият американски президент, който е бил в процес по импийчмънт два пъти. Миналата година той бе обвинен в опит да окаже натиск на Украйна с надеждата да намери информация против тогавашния си противник Джо Байдън. Тогава, както и сега президентът бе намерен за невинен.

Републиканците спасиха отново Тръмп на 5 февруари 2020 г., когато само един техен представител - Мит Ромни - гласува в подкрепа на отстраняването му от длъжност. Ромни отново гласува в събота (13 февруари) срещу Тръмп, заедно с републиканските сенатори Ричард Бър, Бил Касиди, Сюзън Колинс, Бен Сасе, Пат Тоуми и Лиза Мурковски.

Адвокатите на Тръмп заявиха, че думите му по време на протеста пред Капитолия са защитени от конституционното му право на свобода на словото.

След гласуването Тръмп определи процеса като “лов на вещици,” благодари на адвокатите си и изтъкна, че неговото патриотично движение е само в началото си като скоро ще може да разкрие визията си за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Адвоката напрао им eббaa макaaтaa на тия нeщacтници .... фашификации на доказателства, незаконен процес и т.н. съвсем друго на ръка е тукашните платени тролски недоразумения на природата кат Фогуранта, които треа пишат простиии за жълти стинки иначе не мое си финансират жалкото и мизернo съществуване ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...в очите на избирателите..." хаха ... избирателя не го бръснат за джанка вече , алоооу ... справка изборната "победа" на байгън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Демократите спечелиха това, че в очите на избирателите републиканците вече са хората, които открито подкрепят метежници. Това може да измени баланса на силите за много години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
мхм , "няма шанс за втори мандат" ... ако беше тъй за какъв чeп им е на демократите непременно да го импийчват втори път ?! щото ги е страх ! и има за какво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
От това решение загубиха републиканците, а не демократите. Тръмп тъй или иначе вече е достатъчно компрометиран и няма шанс за втори мандат, дори и да се кандидатира повторно. А републиканците се замозакопаха, подкрепяйки толкова скандален политик и продължават да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още