IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Пикът на новата COVID вълна ще бъде преди парламентарните избори

При 70% имунизиране на населението „ще кажем довиждане на епидемията“, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем“, посочи здравният инспектор

12:30 | 14.02.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Пикът на новата вълна на коронавирус у нас ще бъде достигнат преди парламентарните избори, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови такива няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни... Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“, изтъкна Кунчев.

По неговите думи при британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. 

„Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“, добавя Кунчев.

Той поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

„По повод ваксината на Astra Zeneca следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании... Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо. Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев в интервю за БНР.

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи.

„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“, подчерта Кунчев.

Здравният инспектор отново изтъкна, че при 70% имунизиране на населението „ще кажем довиждане на епидемията“, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
еее, старата по ме кефише... Хората ни избират, щото ни харесват... и щото вършим работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Новата опорка е: Ако Бесепе не спечели изборите, значи те са манипулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Зелеф бех пуснах в Египет хората че не са чули за вирОси и се виде че всичко живо си води нормален живот, заведенията пълни без маски и ваксини ако си го пропуснал ти го пуснем пак ?? ..... :)) само у вашия тролски свят има маски и ваксини, в останалия свят ньет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 3 години
откога думата "***" е забранена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Психо си ти с *** (пролетариата от безмилостната капиталистическа експлоатация винаги има психични отклонения) и другия, който денонощно рови в сайтове за фалшиви новини и ги репоства. Дядя Вова не е изперкал, а просто е платен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
пхаха ... пак с малоумнитe и профaнизирани анонимни сайтове ... :)))левак ... едно свестно нещо досега не си показал ... едно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Доц. Мангъров: Страх ме е, че ще ме смачкат! Плашат ви и ви манипулират безобразно"Група хора ви отнема свободите под предлог, че спасяват вашето здраве. Вие се съгласявате, защото ви е страх. От сутрин до вечер ви плашат. Страхувам се от натиск. Страх ме е от самото начало, че ще бъда смачкан от всички тези, които са в състояние да затворят цялата страна", заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. https://***.bgonair.bg/a/2-bulgaria/217568-dots-mangarov-strah-me-e-che-shte-me-smachkat-plashat-vi-i-vi-manipulirat-bezobrazno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
''в гибралтар почти са ликвидирали вирусът ... с ваксини''2 further Covid related deaths brings the total to 87.Both were ERS residents with underlying health conditions.https://***.gbc.gi/news/2-further-covid-related-deaths-brings-total-87
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още